Numarul deceselor provocate in Mozambic de ciclonul Idai, care a maturat regiunea in weekend, ar putea ajunge la 1.000 de persoane, a spus luni, la Radio Mozambic, presdintele acestei tari, Filipe Nyusi, potrivit DPA.

Publicat:19.03.2019, 07:12

Dupa ce a vizitat zona devastata, presedintele a precizat ca au fost confirmate 84 de decese, dar informatiile primite de la salvatori si evaluarea dezastrului de la înaltime îl fac sa se teama ca numarul mortilor ar putea ajunge la 1.000 de persoane.

Furtuna de categoria 4 a ajuns pe uscat vineri dupa ce s-a format în Oceanul Indian, provocând rafale de vânt cu viteze de pâna la 160 de kilometri pe ora în centrul Mozambicului înainte sa-si piarda din intensitate si sa se îndrepte catre Zimbabwe.

Ministrul adjunct al Informatiilor din Zimbabwe, Energy Mutodi, a precizat luni ca, în tara sa, si-au pierdut viata 89 de persoane, aproape dublu fata de bilantul din weekend.

Idai a devastat orasul Beira din Mozambic, unde 90% dintre cladiri au fost distruse, potrivit estimarii realizate de Crucea Rosie si Semiluna Rosie.

Beira, cu o populatie de circa 500.000 de locuitori, a ramas, de joi seara, fara alimentare cu energie electrica. Aeroportul din localitate a fost redeschis duminica.

“Aproape totul este distrus. Liniile de comunicatii au fost întrerupte, iar drumuri au fost distruse. Nu se poate ajunge la unele dintre comunitatile afectate”, a spus Jamie LeSueur, liderul echipei din regiune a Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC).

“Beira a fost grav afectata. Dar am primit informatii cum ca situatia din afara orasului ar putea fi chiar mai grava. Ieri, un baraj de mari dimensiuni s-a darâmat si a blocat circulatia pe ultimul drum de acces catre oras”, a adaugat acesta.

Provincia Manicaland a fost cel mai grav afectata din Zimbabwe, unde inundatiile grave au declansat stare de urgenta la nivel national.

Livrarea ajutoarelor catre zonele afectate a fost încetinita de drumurile impracticabile si de podurile luate de ape.

“Reteaua de drumuri a fost distrusa. Armata încearca din greu sa livreze alimente, paturi si medicamente catre zonele afectate”, a precizat luni July Moyo, un reprezentant al administratiei locale.

Programul Alimentar Mondial a promis ca va trimite hrana pentru circa 600.000 de persoane din regiune.

Pe Instagram-ul Pro TV Chisinagasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova, dar si din lume!  

Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.