Se apropie ziua indragostitilor si poate va intrebati cum puteti surprinde persoana iubita.
Ingrediente:
-2 bucati de muschi de vita
-150 ml de smantana
-3 linguri boabe de piper colorat
-40 ml coniac
-o lingura de unt
-sare, piper macinat si boia dulce
Pregatire:
Mai intai tineti carnea in apa rece cu 3 linguri de otet timp de 30 de minute, ca sa se fragezeasca vita. Aruncati apa si spalati bine carnea. Apoi taiati bucati groase de 2 degete si condimentati-le cu piper macinat si boia. Nu puneti sare, aceasta se adauga abia la final.
Carnea bine condimentata se lasa in frigider minim o ora. Apoi o scoateti si o lasati sa ajunga la temperatura camerei. Intre timp incingeti gratarul. Dupa 2 minute, carnea se misca la 45 de grade , daca vreti sa obtineti imaginea grilata.
Regula unui gratar facut "mediu" : 3-5 minute pe o parte la foc mare, 2-4 minute pe cealalta parte la foc mediu.
Daca vreti "bine facut", adaugati cate 2-3 minute la fiecare parte, daca vreti "in sange", scadeti un minut din fiecare timp. Dupa ce a trecut timpul, scoateti fripturile intr-un vas termorezistent si presarati-le cu sare. Acoperiti cu capac si lasati-le 5 minute "sa-si revina".
Intre timp, realizati sosul de piper. Incingeti o lingura de unt. Adaugati piperul. Turnati coniacul si lasati-l sa fiarba. Puteti sa-l flambati sau sa asteptati sa fiarba pana nu mai face bule. In aproximativ un minut, sosul se reduce si arata ca mai sus. Adaugati smantana. Dupa ce fierbe cateva clocote, sosul se leaga si se omogenizeaza. Se adauga peste carne.