Dupa protestele din 7 aprilie 2009 procuratura a pornit peste 150 de dosare, atat pe numele protestatarilor, cat si ale politistilor. Astazi insa nimeni nu sta dupa gratii. Politistul invinuit de moartea lui Valeriu Boboc a fugit, iar Ministrul de Interne de atunci si fostul sef al politiei capitalei au fost achitati de Curtea Suprema de Justitie.

Publicat:07.04.2017, 05:40

Dosarul privind moartea tanarului Valeriu Boboc a ajuns la CEDO, scrie Anticoruptie.md


"Dupa epuizarea tuturor cailor de recurs interne, am depus o cerere la CEDO. Consideram ca a fost incalcat dreptul la viata al lui Valeriu Boboc prin incalcarea de catre stat a obligatiei de a nu provoca moartea si de a lua masuri care se impun pentru protejarea efeciva a dreptului la viata.", a declarat pentru Anticoruptie.md, avocatul Valeriu Plesca, unul dintre avocatii familiei. 

O persoana decedata, zeci de raniti si tineri maltratati in comisariatele de politie – acesta a fost bilantul protestelor din 7 aprilie 2009. Dupa 7 ani nimeni nu a fost pedepsit pentru decesul lui Valeriu Boboc. Tanarul a decedat dupa ce ar fi fost lovit in timpul protestelor.  Ion Perju, politistul invinuit de moartea lui Boboc, a fost condamnat la zece ani de inchisoare cu executare la sfarsitul lui martie a anului trecut. Se plimba insa in libertate. Asta pentru ca a fugit din sala de sedinta inainte de a-i fi pronuntata sentinta. 

In total au fost pornite 71 de dosare penale pentru tortura si depasirea atributiilor de serviciu. 28 au ajuns in instanta, restul fiind suspendate, inclusiv din cauza ca nu a fost stabilita identitatea politistilor, intrucat purtau cagule. Potrivit procuraturii generale, 14 politisti au fost achitati. In cazul a doi colaboratori de politie a fost incetata urmarirea penale, iar 11 persoane au primit inchisoare cu suspendare, deci se afla si ele in libertate.  Pe rol se afla 6 cauze penale.