A fost publicat memorandumul semnat de autoritati cu FMI. Textul acordului contine angajamentele pe care statul si le-a asumat in fata partenerilor externi, majoritatea fiind deja realizate.

Publicat:09.11.2016, 19:28


Potrivit textului memorandumului cu FMI, statul se angajeaza sa limiteze subventiile si sa-si prioritizeze cu mare atentie cheltuielile. De asemenea, Guvernul promite sa rationalizeze salariile in sectorul bugetar, ceea ce ar insemna reduceri de personal sau salarii mai mici. Autoritatile vor mai taia din facilitatile si beneficiile acordate diferitor categorii sociale.

Guvernul promite ca devierile tarifare ale Gas Natural Fenosa vor fi incluse in tarif, ceea ce inseamna majorarea pretului la energie electrica. La capitolul bancar, BNM se angajeaza sa ia masuri in privinta actionarilor de la MoldovaAgroindbank, sa asigure functionarea consiliului de supraveghere la Victoriabank si sa impuna administrare temporara la Moldincombank, toate 3 realizate deja.

De asemnea, BNM se angajeaza sa efectueze pana la sfarsitul anului controale la toate bancile din tara pentru a identifica problemele. In acest context, Parlamentul a majorat de 10 ori amenzile pe care BNM le poate impune actionarilor. Intre conditii se regaseste si convertirea miliardului furat in datorie de stat, achitata din buget.

Totusi, textul acordului mentioneaza ca pe viitor orice garantii vor fi emise de Guvern numai ca solutie de ultima instanta. Pentru toate aceste angajamente, Republica Moldova va primi 178,7 milioane de dolari in urmatorii 3 ani. Dupa semnarea acestui acord, autoritatile spera sa deblocheze finantarile si cu ceilalti parteneri. Astazi Guvernul a anuntat ca inceput discutiile cu Banca Mondiala in privinta unui acord de 45 milioane de dolari.