Biroul de Migratie si Azil (BMA) din cadrul Ministerului de Interne nu a spus adevarul in legatura cu implicarea sa in operatiunea de expulzare a celor sapte profesori turci din reteaua liceelor Orizont. Portalul Anticoruptie.md a intrat in posesia unor documente care arata ca institutia publica ar fi perfectat documentele cu data din urma, pentru a acoperi ilegalitatile comise de autoritatile de la Chisinau la expulzarea si transmiterea celor sapte profesori autoritatilor turcesti, scrie anticoruptie.md.

Publicat:13.09.2018, 09:03

Biroul de Migratie si Azil (BMA) din cadrul Ministerului de Interne nu a spus adevarul în legatura cu implicarea sa în operatiunea de expulzare a celor sapte profesori turci din reteaua liceelor Orizont. Portalul Anticoruptie.md a intrat în posesia unor documente care arata ca institutia publica ar fi perfectat documentele cu data din urma, pentru a acoperi ilegalitatile comise de autoritatile de la Chisinau la expulzarea si transmiterea celor sapte profesori autoritatilor turcest, noteaza ANTICORUPTIE.MD

La o zi dupa expulzarea cetatenilor turci din R. Moldova, BMA preciza ca institutia nu a fost implicata în acest caz. „Biroul nu a participat. Institutia care s-a ocupat de acest caz nu suntem noi”, a declarat Olga Poalelungi pentru deschide.md. Ea a mai fost întrebata si care este procedura standard în astfel de cazuri. „Sunt mai multe proceduri care sunt aplicate în astfel de cazuri pentru a declara o persoana indezirabila. Ca regula, ei sunt însotiti de colaboratorii biroului, dar în acest caz nu stiu care procedura a fost aplicata”.

Documentele intrate în posesia portalului Anticoruptie.md dovedesc contrariul si anume ca BMA fie a stiut de la bun început despre operatiune, asa cum o arata data de pe document de 5 si 6 septembrie, fie a comis o ilegalitate si a emis aceste acte ulterior epulzarii. Mai precis, le-a antedatat.

Au primit înstiintarea de expulzare pe 11 septembrie

 Cert este ca familia unuia dintre profesorii turci expulzati recent din R. Moldova, Riza Dogan, directorul filialei din Durlesti a Liceului Orizont, a primit aceste documente de la BMA din cadrul Ministerului de Interne, pe care noi le prezentam în exclusivitate, abia pe data de 11 septembrie.

Decizia numarul 574 a BMA din 5 septembrie precizeaza clar urmatoarele: „În conformitate cu prevedirile articolului 55 al Legii nr. 200 din 16.09.2010 privind regimul strainilor, decid: De declarat cetateanul Turciei, RIZA DOGAN, persoana indezirabila pe teritoriul R. Moldova pe o perioada de cinci ani”, se arata în prima decizie trimisa tocmai pe 11 septembrie familiei lui Riza Dogan.

CITESTE MAI DEPARTE PE ANTICORUPTIE.MD