Numele fostului presedinte ucrainean Petro Porosenko apare intr-o ancheta asupra abuzurilor de putere din timpul mandatului sau, au anuntat luni autoritatile ucrainene, o premiera dupa plecarea acestuia de la presedintia Ucrainei, informeaza AFP.

Publicat:18.11.2019, 20:21

Este posibil ca Porosenko sa fi incercat sa "influenteze ilegal" formarea Inaltului Consiliu al Justitiei, instanta ce participa la numirea de judecatori, a precizat Biroul de Ancheta Ucrainean (DBR), organism insarcinat cu investigatii penale ce vizeaza inalti responsabili de stat, care a transmis dosarul Parchetului.

"Statutul lui (Porosenko) este cel de martor", a precizat pentru AFP biroul de presa al DBR, insa daca suspiciunile existente vor fi confirmate de Parchetul General fostul presedinte ar putea ramane fara imunitatea sa parlamentara si urmarit penal.

Infractiunile invocate de DBR au fost calificate drept "indemnuri la rasturnarea puterii" si "abuzuri de putere", fapte pasibile de o pedeapsa maximala de sase ani de inchisoare.

Serviciul de presa al lui Porosenko, un prooccidental fervent, a denuntat anuntul de luni drept "un atac comandat" de Rusia. Cu putin timp inainte de a fi ales presedinte, Moscova a anexat Peninsula Crimeea si a izbucnit un conflict cu separatistii prorusi in estul Ucrainei.

Sef al statului ucrainean din 2014 pana in 2019, Porosenko a fost invins in alegerile prezidentiale din aprilie de Volodimir Zelenski, pe atunci actor de comedie in varsta de 41 de ani, fara experienta politica, ce promitea sa eradicheze coruptia.

Porosenko, om de afaceri foarte bogat, este deja citat in circa zece anchete, inclusiv asupra unei presupuse fraude fiscale, insa pana acum niciuna nu a ajuns la Parchetul General. Aceste anchete au fost declansate automat in urma denunturilor depuse de un adversar politic considerat apropiat Moscovei, Andrei Portnov. Acesta este si un apropiat lui Andrii Bogdan, actualul sef al Administratiei prezidentiale ucrainene.