Si-au petrecut copilaria urmarind, in loc de desene animate, scene de groaza. Patru copii au vazut ani la rand cum mama lor este snopita in bataie de concubinul ei alcoolic. Pe langa toate, doi dintre ei au primit si pumni, iar fiul mai mare a fost batut cu o bata pana i-a crapat osul piciorului. Acum au scapat de acest cosmar, dar risca sa ajunga in altul. Femeia a fugit de la barbat, dar pentru ca nu are o locuinta, copiii ar putea fi luati de langa ea si dusi in internate.

Publicat:18.07.2015, 16:50

Oxana sta in cameruta unui centru de plasament din Chisinau impreuna cu cele trei fete ale sale. Cea mai mare are 4 ani, iar mezina – 7 luni. A plecat de-acasa, dintr-o suburbie a Chisinaului, cand a inteles ca nu mai poate suporta pumnii barbatului alaturi de care a impartit 10 ani din viata sa. 


"Pe copii ii batea, pe mine ma batea foarte des. Am fost si cu capul spart.”


Dumitru nu a putut fi cazat impreuna cu mama, intrucat centrul e pentru copii de varsta frageda, iar el are deja 13 ani, asa ca a ajuns la o tabara de vara. Isi aminteste cu groaza de ultima bataie pe care a luat-o de la tatal sau vitreg.

 
“Mi-am murdarit pantalonii de iarba si cand am venit acasa tata m-a batut cu bata. Mi-a crapat osul de la picior.”


Era la sfarsitul lui mai. Dupa asta, Dumitru a stat cateva saptamani in spital. Piciorul i-a fost tratat, nu, insa, si frica. Fetele, sunt si ele stresate peste masura. Copilaria lor e ca un film in care scenele de violenta se tin lant.  


“Fetele au vazut cum el ma ameninta cu cutitul, cum ma bate, ele stateau intr-un colt si tipau pana lesinau. Au auzit cum spunea ca ma omoara pe mine si pe baiat. Asa Mada vorbeste acum numai despre moarte.”


Iar Nicoleta practic nu vorbeste, decat foarte rar si doar cu mama.


Femeia spune ca s-a plans de nenumarate la politie, dar fara rezultat. 


“Ii puneau o amenda si gata.”


Pana intr-o zi, cand si-a luat copiii in brate si a plecat. De aici incolo, drumul ei si al copiilor este in ceata. Are voie sa stea la acest centru inca o luna, timp in care trebuie sa gaseasca un loc in care sa-si adaposteasca micutii. Altfel ei vor completa randurile celor din internate. 


“La gazda cu patru copii nu vrea nimeni sa ma ia, iar unde am gasit e prea scump. Mi-au spus ca daca nu-mi gasesc loc imi iau copiii si-i duc la internate, iar pe mine ma priveaza de drepturi parintesti. Dar eu fara copii nu vreau sa raman.”


Intre timp autoritatile locale nu par sa-si fi dat interesul pentru acest caz, desi la mijloc sunt patru copii. 


Angela MADAN, ASISTENTA SOCIALÄ‚:“Nu stiu practic mult despre acest caz. Si nu va dau niciun fel de informatii.”


SMihail PANFILOV, OFITER DE SECTOR: „Barbatul a disparut din comunitate. In cazul in care va fi gasit risca o amenda de la 500 pana la o mie de lei. Altfel decat cu amenda nu poate fi pedepsit intrucat mama nu a mers la expertiza medico-legala.”

 
Intre timp, fiicele sale au parte, de cateva ori pe saptamana, de consiliere psihologica pentru ca sa poata depasi drama prin care au trecut. 


Oxana SEVCENCO, PSIHOLOG, CENTRUL DE PREVENIRE A ABUZULUI FATA DE COPII: „E nevoie de cativa ani, intr-un astfel de caz, pentru ca acesti copii sa-si poata reveni si sa depaseasca sechelele.”

 
Psihologii spun ca micutii care sunt martori ai scenelor de violenta in familie sunt la fel de afectati ca si cei agresati. “Bataia” psihologica e la fel de grava ca si cea fizica. 

Oxana SEVCENCO, PSIHOLOG, CENTRUL DE PREVENIRE A ABUZULUI FATA DE COPII:  „Primul simptom e nesiguranta. Totodata ei au o foarte mare frica de moarte. Copiii care va astfel de scene au o capacitate foarte mare de a le imita ulterior.”


Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV:“Violenta in familie e un subiect pe care Moldova e departe de a-l fi tratat. Alcoolul e principala cauza. Si cum Organizatia Mondiala a Sanatatii ne-a clasat pe primul loc dupa consumul de alcool, suntem si printre primii la capitolul batai in familie. Potrivit unui raport al INP anul trecut au fost inregistrate peste 1700 de cazuri de violenta in familie, aproape de doua ori mai mult decat cu un an inainte.”


Iar anul acesta, in doar 6 luni, sunt deja peste o mie de cazuri. Aproape 900 femei agresate, 130 barbati si 60 de copii. Specialistii au pus aceasta crestere pe seama faptului ca s-ar raporta mai multe cazuri. Si totusi, in atentia oamenilor legii ajung doar situatiile care devin grave, bataile ordinare ramanand inchise intre peretii caselor.