Cu ramuri de tei sau de nuc la porti, crestinii sarbatoresc astazi Duminica Marea, cunoscuta in popor sub denumirea de Rusalii. De dimineata, enoriasii au mers la biserica, iar apoi s-au adunat cu prietenii la masa. In unele localitati a fost hramul satului, asa ca oamenii au avut motiv dublu de sarbatoare.

Publicat:27.05.2018, 16:25


Pe familia Boian din satul Micauti am surprins-o cu rudele la masa. De dimineata, oamenii au mers la biserica, iar apoi s-au adunat toti impreuna pentru a sarbatori hramul satului.

“Venim acasa la parinti s-a ii vedem si pe ei cum traiesc, ne primesc cu bucate alese ne stimeaza noi pe ei ii stimam, incercam sa fim buni pentru ei.”

 Pentru matusa Vera Duminica Mare este o sarbatoare deosebita. Spune ca de la parinti a invatat cateva obiceiuri.

Vera BOIAN: “Ne mai povesteau, ca se pune creanga de tei, frunzarul de nuca, corovaticul cimburelul se pune pentru a alungarea duhului rau, spiritului rau.”

 Inca de ieri femeia a inceput pregatirile pentru dubla sarbatoare de astazi.

“Duminica marea sa ne aduca un an bogat si sa avem ce pune pe masa la fiecare sarbatoare.”

Si in familia Volosciuc se pastreaza traditiile din mosi-stramosi. Bunelul Petru isi invata nepotii ce trebuie sa faca in Duminica Mare.

Petru VOLOSCIUG: “Este asa un obicei de cand m-am nascut eu, mereu pe la porti se pune tei sau frunza de nuca si prin casa se pune cimburel, iarba.”

 In sat, mai pe la toate portile puteai vedea crengi de nuc sau de tei.

“Eu am auzut de fata mare ca asa la batrani cum era inainte, asa se pune si noi tot asa facem.”

 Iar preotii explica ce semnificatie are aceasta traditie.

Nicolae ANDRIES, PREOT: “Frunzele de nuc, de tei simbolizeaza limbile ca de foc care s-au pogorat peste sfintii apostol, fiindca atunci cand duhul sfant s-a pogorat s-a coborat in chip de limbi ca de foc.”

 Duminica Mare se sarbatoreste la 50 de zile de la Paste.