Din cauza gerurilor din ultimele zile, patru oameni ai strazii au ajuns la spital cu hipotermie. Chiar daca Centrul de Gazduire de pe strada Haltei este arhiplin, primaria spune ca va amenaja adaposturi, doar cand afara vor fi minus 20 de grade.

Publicat:15.01.2018, 16:40

Pe Igor Tiupa l-am surprins in timp ce cersea pe treptele unei treceri subterane. Barbatul spune ca de 3 ani de cand si-a pierdut apartamentul, doarme pe unde apuca.

Igor TIUPA:E frig, dar nu am unde locui si pensie nu primesc. Cersesc, iar apoi merg si cumpar paine. Mi-a ajuns de o paine.”

 In ultimele zile Centrul de Gazduire a Persoanele fara adapost de pe strada Haltei este plin de oamenii. La moment aici sunt hraniti si cazati circa 90 de persoane.

MARCELA DITA, PSIHOLOG:Zilnic se adreseaza in jur de 3, 4 persoane noi. Capacitatea centrului este de 70 de locuri, restul paturilor le improvizam din saltele si paturi pliante.”

 Unele persoane spun ca de doua luni nu mai parasesc centrul. Aici au parte de ajutorul de care au nevoie, iar pe timp de zi isi gasesc diferite ocupatii ca sa le mai treaca din timp.

“Mancam seminte, ne incalzim, e bine. Nu suntem in strada, mancam la timp si tot la timp este schimbata lenjeria de pat.”

“Ziare carti. Stati si ziua aici? - Mai facem regula ne mai plimbam pe afara.”

 Potrivit autoritatilor, patru oameni fara adapost din cei 400 inregistrati in capitala au ajuns cu hipotermie la spital, iar numarul acesta ar putea creste odata cu scaderea temperaturilor. De toate relele Silvia Radu l-a acuzat pe seful Directiei Sanatate. 

Mihai MOLDOVANU, SEF DIRECTIE SANATATE: Intodeauna a fost asa ceva cand se raceste timpul solicitarile sunt mai mari. - Corect, dar dvs. Mi-ati spus ca persoanele sufera de hipotermie si care  cauza? - Pentru ca nu au adapost. - Cum nu sunt adapost daca sunt la Haltei 120 de locuri. - Nu poate lucratorul social sa umble pe strazi sa caute cine a inghetat. Dvs. Va revoltati, dar nu este o problema de a noastra.”

 Anterior autoritatile au promis ca, in timpul gerurilor, vor instala corturi pentru oamenii care nu au unde locui. Desi s-au inregistrat cateva cazuri de hipotermie, responsabilii de la primarie spun ca adaposturile vor fi amenajate atunci cand temperaturile vor cobora la minus 20 de grade.