Drumuri de milioane pentru un an de folosinta. Aceasta garantie o ofera autoritatile pentru asfaltul pe care il astern in cadrul programului lansat de la sediul PD. Astazi, Ministrul Economiei a prezentat primele rezultate. Expertii in drumuri spun ca termenul de garantie este prea mic si ca ar trebui sa fie de cel putin 5 ani.

Publicat:17.08.2018, 09:11

Chiril GABURICI, MINISTRUL ECONOMIEI:Pana acum au fost reparate 500 de km de drumuri, dintre care 115 au fost reparate in varianta alba – cu pietris. Au fost si gafe.”

 Potrivit lui Chiril Gaburici calitatea drumurilor este verificata de  specialistii de la Administratia de Stat a Drumurilor prin intermediul laboratoarelor mobile care se deplaseaza prin toata tara, dar si de Inspectia de Stat in constructii. 

Gheorghe CURMEI, DIRECTOR ADMINISTRATIA DE STAT A DRUMURILOR: Aceste contracte prevad un an de garantie. Acest an de garantie este intarit cu 10% din valoarea lucarilor. Acest an este destul, caci  dupa un an se vede daca sunt fisuri sau nu.”

 Expertii spun ca nu e posibil ca termenul de garantie a unui drum sa fie de doar un an.

Alexandru SULETEA, EXPERT IN DRUMURI:Timp de un an e foarte putin si e inadmisibil pentru drumuri. Daca vorbim de Europa acolo garantie este de la 15 la 25 de ani.” 

 Din fotografiile postate pe site-ul guvernului sau pe pagina de facebook a ministerului Economiei se vede  ca unele drumuri nu au nici canale de scurgere, nici bordura.

Gheorghe CURMEI, DIRECTOR ADMINISTRATIA DE STAT A DRUMURILOR: Drumurile din sate nu au fost prevazute asa cum a fost facut satul. In functie de posibilitate unde este sunt realizat. Pietrisul se afla sub asfalt in caz de ploaie.” 

 Expertii spun insa ca in lipsa bordurii si a acostamentului consolidat, astfaltul risca sa se fie spalat de ploile abundente.

Alexandru SULETEA, EXPERT DRUMURI:Apa incetul cu incetul va spala asfaltul si-l va duce in jos.”

 Aceste imagini au fost filmate la sfarsitul lunii iunie de un locuitor din satul Varvareuca, Floresti. Asfaltul proaspat asternut a fost luat usor cu mana. Dupa ce imaginile au aparut in presa ministrul Economiei a mers in inspectie si a masurat   grosimea asfaltului... cu un deget.

Astazi, Chiril Gaburici a recunosct ca s-au facut unele greseli, dar ca acestea au fost reparate.

Gheorghe CURMEI, DIRECTOR ADMINISTRATIA DE STAT A DRUMURILOR:Se prevede 12 cm de piatra, 5 cm de binder si 4 cm de strat de uzura.” 

 Valoarea lucrarilor executate pana in prezent este de aproape 700 de milioane de lei. In cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”, lansat de democrati vor fi reabilitati 1275 km de drumuri din 1200 de localiati. In acest scop din bugetul de stat au fost alocati 1,6 miliarde de lei.