Dupa ce ieri s-a depistat ca mirosul urat din capitala vine de la statia de epurare dar nu din cauza ei, primarul a mers direct la sursa - la fabrica producatoare de votca. Dorin Chirtoaca a aflat ca acolo nu exista instalatiile necesare pentru a fermenta deseurile, care sunt aduse ulterior la statia de epurare. Presa nu a avut acces in interiorul fabricii si nici nu a reusit sa discute cu administratia companiei.

Publicat:24.09.2016, 16:36

Dorin CHIRTOACA, PRIMAR CHISINAU “Cert este ca ei au vrut sa produca mai mult alcool, decat aveau capacitate de prelucrare a borhotului si surplusul il aruncau aici. 25 la suta din apa din statia de epurare este acest borhot. “

Edilul capitalei sustine ca desurile de la fabrica nu ar fi trebuit sa ajunga la statia de epurare. Totusi, acest lucru s-a intamplat, deoarece compania producatoare de alcool a semnat un contract cu precedentul sef de la Apa-Canal si putea sa aduca 4 cisterne de deseuri pe zi.

Dorin CHIRTOACA, PRIMAR CHISINAU “De la 4 cisterne s-a ajuns la 10. In Bac ajung aceste desuri...”

Inspectoratul Ecologic sustine ca acestea ar fi deseuri de productie si ca firma trebuie sa detina o statie de preepurare. Reprezentantii fabricii producatare de vodka au refuzat sa comenteze situatia. Potrivit primarului, fabrica abia acum a achizitionat utilajele necesare pentru fermentarea deseurilor, dupa 10 ani in care borhotul ar fi fost transportat la statia de epurare. Aceste deseuri ar contine substante toxice, care ar fi distrus si filtrele de la statie. Din aceasta cauza s-ar fi dereglat si procesul de epurare a rezidurilor si a aparut mirosul urat in capitala.