La aproape un an de la intrarea in vigoare a legii antitutun, in unul din 10 localuri din capitala inca se mai aprind tigari sau se fumeaza narghilea. Cel putin asta a constatat Centrul pentru Politici si Analize in Sanatate dupa ce a masurat calitatea aerului in mai multe localuri. Expertii presupun ca in spatele nerespectarii legii ar sta niste intelegeri dintre patroni si persoanele responsabile de aplicarea amenzilor.

Publicat:18.04.2017, 14:41

Ghenadie TURCANU, COORDONATOR PROGRAME DE SANATATE CENTRUL “PAS”: “Astazi vin sunt amendati, platesc amenda si a doua zi iar incep sa fumeze.”

Expertii nu exclud ca ar putea exista si niste intelegeri.

Ghenadie TURCANU, COORDONATOR PROGRAME DE SANATATE CENTRUL “PAS”: ”Au o protectie sau cum sa faci o afacere sa ai surse permanent sa achiti amenzi sa incalci legea.”

Ghenadie Turcanu sustine ca aerul din incaperile in care se fumeaza este de 38 de ori mai poluat decat norma recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii cu privire la calitatea aerului. O evaluare comparativa cu anul 2013 arata ca in localurile in care astazi nu se mai fumeaza, concentratia de pulbere din aer s-a redus cu peste 26 de ori.

Centrul Municipal de Sanatate Publica, institutie responsabila de aplicarea amenzilor spune ca poate aplica amenzi doar in baza sesizarilor clientilor si ca nu poate efectua controale inopinate. De la 31 mai 2016 si pana acum, au fost aplicate sanctiuni in valoare de pana la 364 de mii de lei pentru proprietarii de localuri care au incalcata legea antitutun.