Jumatate din urmatorul Parlament ar putea fi reprezentat de socialisti, in timp ce PAS si PPDA vor deveni a doua forta in legislativ. Democratii s-ar putea alege cu 18 mandate, iar partidul SOR - cu 5, pe cand PLDM, PL sau PPEM nu au nicio sansa sa ajunga la guvernare. Sunt rezultatele unui sondaj publicat astazi. Autorii spun ca pentru prima data in ultimii 20 de ani, comunistii nu vor obtine niciun fotoliu pe baza listei de partid.

Publicat:06.12.2018, 12:09

Partidul Socialistilor ar putea obtine 48 de mandate in noul Parlament, 25 din votul general si alte 23 -  din curcumscriptii uninominale. Blocul Electoral “ACUM”, format din PAS si PPDA – ar ocupa 28 de fotolii, 14 de pe liste de partid si tot atatea din circumscriptii. Partidul Democrat ar putea fi reprezentat de 18 deputati, majoritatea din circumscriptii, iar Partidul Sor – de 5 demnitari.

De asemenea, in viitoarea legislatura ar putea accede PUN, cu un deputat din partea Diasporei, zona Vest si comunistii, cu un parlamentar – de pe circumscriptia Criuleni – Dubasari.

Datele au fost prelucrate de compania iData, care a facut aceste ipoteze in baza cifrelor oferite de Barometrul Opiniei Publice. Acestia spun ca socialistii au cele mai mari sanse sa obtina cele doua circumscriptii din regiunea transnistreana, cele doua din autonomia Gagauza, cea din diaspora, zona Est, cea din Taraclia, iar la Chisinau tocmai 5 din cele 11 trasate.

Democratii ar avea de castigat preponderent in zona Centru si Sud, exact ca blocul electoral ACUM. Cifrele se contin intr-un infografic numit “Barometru Electoral”, pe care initiatorii au de gand sa il ajusteze in fiecare saptamana. Autorii spun ca fac aceste calcule din surse proprii.