Organele de drept din R. Moldova si-au propus sa recupereze " miliardul" sustras din sistemul bancar al R. Moldova aplicand, in ultimii ani, sechestre pe mai multe bunuri si afaceri care apartin, direct sau prin intermediari, lui Veaceslav Platon, Vladimir Filat, Ilan Sor, Chiril Lucinschi sau Grigore Gacikevici, care au fost prezentati drept " principalii beneficiari ai fraudei bancare", scrie ZdG.md

Publicat:25.06.2018, 15:26

Sechestrele au fost însa aplicate arbitrar, unele dintre ele au fost deja scoase în urma unor decizii judecatoresti, iar multe din bunurile sechestrate, obtinute de proprietari cu mult timp înaintea perioadei fraudei bancare, au o situatie juridica neclara, la ele pretinzând mai multe entitati.


În urma sentintei Judecatoriei Chisinau din 27 iunie 2016 emisa de judecatorii Galina Moscalciuc, Andrei Niculcea si Serghei Lazari a fost aplicat sechestru pe bunuri afiliate lui Vladimir Filat în valoare de 791,29 milioane de lei, iar alte 4,5 milioane de lei au reprezentat valoarea bunurilor dobândite de acesta ilicit, pe care, la fel, a fost pus sechestru. Astfel, au fost sechestrate terenurile si cladirile din or. Chisinau, amplasate pe bd. Stefan cel Mare 65 si str. Ismail 33/1 (cladirea IPTEH), casa din str. Mitropolit Gurie Grosu, automobilele de model „Volkswagen Touareg” (2), „Toyota Land Cruiser 200” si „Porsche Cayenne”, dar si cotele sociale ale lui Filat din mai multe companii din Chisinau si Iasi, România: „Ipteh” SA, „Kapital Invest Company”, „Kapital Invest Co” sau „Worldway Limited”.

Ulterior, la 11 noiembrie 2016, Curtea de Apel (CA) Chisinau a redus valoarea prejudiciului din dosarul Filat pâna la 472,4 milioane de lei, dar a pastrat sechestrul pe toate bunurile afiliate lui Filat, desi, în proces au aparut reprezentantii mai multor companii, dar si fosta sa sotie, Sanda Diviricean (fosta Nadejda Filat), care sustinea ca, de fapt, majoritatea bunurilor puse sub sechestru au fost dobândite de ambii soti, în timpul casniciei. Toate partile cereau scoaterea sechestrelor.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD