Politistii moldoveni vor fi pregatiti ca cei din Europa. Asta isi propun sa faca cei de la Ministerul de Interne in aproximativ 4 ani, cand ar trebui sa fie gata un nou centru de instruire, in care europenii vor baga in jur de 10 milioane de euro. Deocamdata planurile sunt doar pe hartie.

Publicat:18.04.2017, 16:55

Tatiana NASTAS, REPORTER PRO TV: “Din cele 26 de hectare ale poligonului Dinamo, 8 vor fi oferite centrului de instruire pentru subofiterii din politie. Nu se stie deocamdata cum exact va arata institutia. Oamenii legii spun insa ca aici va fi amenajat un bazin pentru inot, un tir, dar si o pista pe care politistii vor invata sa conduca in situatii extreme.”

Acestea sunt doar cateva dintre ideile celor de la Ministerul de interne. O schita a proiectului insa deocamdata nu exista. A fost identificata o companie care urmeaza sa faca un studiu de fezabilitate ca ulterior  sa inceapa lucrarile de constructie. Nu se stie cand.

Acum politistii se antreneaza la centrele de instruire ale Academiei de Politie. Acolo se pot antrena la impuscat, pot merge in salile de forta ale institutiei, iar criminalistilor le sunt create conditiile necesare pentru a colecta si a lucra cu probele.

Totusi unele practici pe care politistii trebuie sa le detina, raman doar in teorie, sustin cei de la MAI. Astfel, in noul centru de instruire, oamenii legii vor fi obligati sa treaca un curs de pregatire special care va dura cateva luni.

Mai mult, nu doar politistii vor beneficia de conditiile europene de instruire. Constructia centrului va costa in jur de 15 milioane de euro, dintre care 10 for fi oferiti de catre Uniunea Europeana.Banii insa nu vor veni deodata.

Pirkka TAPIOLA, SEFUL DELEGATIEI UE IN MOLDOVA: “Mai întâi munca, dupa care vin banii. Noi vom analiza initial rezultatele, dupa care vom transfera banii. Aici nu este vorba doar despre constructia unei cladiri. Este vorba si despre masurarea încrederii pe care o vor manifesta cetatenii fata de politie.” 

Proiectul va fi finantat de catre Uniunea Europeana, dar si de guvern. Pentru a incepe constructia institutiei si a primi banii de la europeni, ministerul de interne urmeaza sa identifice si alti parteneri de dezvoltare care sa investeasca in proiect.