Achitarea biletelor de transport a oficialilor straini, veniti in Moldova la invitatia noastra, este o practica internationala. Deputatii spun ca este un lucru normal sa ne asumam aceste cheltuieli atata timp cat interesele autoritatilor noastre sunt curate. Nu stim cat exact ne va costa anual acest serviciu. Clar e insa ca politicienii straini ar urma sa calatoreasca spre Moldova in clasa Econom.

Publicat:17.02.2018, 17:21

Deputatii vad cu ochi buni decizia Guvernului de a plati biletele de calatorie pentru delegatiile care vin in tara noastra. E ceva firesc, spun unii. 

Valentina BULIGA, DEPUTAT PD:Exista asa o practica internationala si Moldova nu trebuie sa fie mai prejos de alte tari.”

 Iurie TAP, DEPUTAT PLDM: “Daca e sa cheltuim un milion pentru a obtine o suta de miliarde – este logic.”

Lilian CARP, DEPUTAT PL:Sa nu se intample ca anumite companii de lobby care vin in Moldova sub acoperire de asa-numiti functionari sa le fie acordat din banii publici cazare, cu marinimie din partea celor de aici ca sa faca afaceri impreuna.”

 Grigore NOVAC, DEPUTAT PSRM: ”Nu stiu daca ne putem permite acest lux.”

Hotararea se refera doar la oficialii care vin in Moldova la invitatia sefului de stat, a premierului sau a presedintelui parlamentului. Pana acum, acestia ne vizitau din cont propriu. 

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Prin aceasta usa ies membrii delegatiilor oficiale, adica vor trece printr-un hol diferit decat cel al persoanelor VIP sau pasageri obisnuiti. Nu stim cum arata acum pe interior incaperea intrucat este necesar acordul cancelariei de stat pentru filmari, consimtamant care se ofera in 15 zile de la data solicitarii.“

Si daca la aeroport oficialii vor trece separat de ceilalti, nu acelasi lucru li se va intampla si in aer. Avand in vedere ca cei de la finante spun ca toate biletele de zbor vor fi cumparate dupa principiul achizitiilor publice. Adica, cele mai ieftine vor avea prioritate. Fostul deputat Veaceslav Ionita e sigur ca Moldova nu isi va permite sa cumperete de fiecare data bilete Business Class.

Veaceslav IONITA, FOST DEPUTAT: Poate fi vorba si de vreo cursa charter? - Eu nu cunosc in istoria Moldovei sa fi fost vreo cursa charter oficiala, venita la invitatia noastra. Eu vreau doar sa spun ca noi pe chestiuni oficiale si protocol aratam foarte jos, foarte prost.”

Am incercat sa aflam de la ministrul Finantelor cati bani vor fi alocati anual pentru acest serviciu si daca ne putem asuma aceste cheltuieli, insa ofiterul de presa de la minister ne-a spus ca Octavian Armasu nu a gasit loc in agenda sa pentru a ne oferi comentarii. De curand, executivul a aprobat o lista de taxe, in care se mai specifica si faptul ca micul dejun al presedintilor straini va fi de 900 de lei, iar darurile oferite delegatiilor -  de pana la 3 mii de lei