A venit marele moment. Capsula timpului ce dateaza din 1967 a fost scoasa astazi dintr-un pilon de beton din cladirea Universitatii de Stat din Moldova. Capsula contine un mesaj de la cei care au fost studenti acum jumatate de secol.

Publicat:17.05.2017, 09:41

Mesajul este scris in limba romana cu grafie chirilica (pe atunci - moldoveneasca). 

"Scumpi prieteni - tovarasi urmasi! Tuturor acelor, care intalnesc centenarul Marelui Octombrie, adresam bunul si sincerul nostru cuvant din sec. XX.

Astazi, in ziua semicentenarului Revolutiei din Octombrie, noi facem bilantului maretului drum, parcurs de Patria Sovietica. Parintii si bunicii nostri au rasturnat tarismul si capitalismul. Slava legendarului crucisator “Aurora” a vestit inceputul unei noi ere in istoria omenirii. Ei l-au vazut pe Lenin, au simtit calduroasa strangere de mana a lui Maksim Gorki, au ascultat inflacaratele versuri ale lui Vladimir Maiakovski. Cu entuziasm au inaltat fabrici si uzine; au tras prima brazda pe campiile kolhoznice. Si intre profesorii si lucratorii universitatii au fost in zilele semicentenarului, veterani "ai severei garzi de tinuta leninista". Ei sunt martorii si participantii nemaivazutului progres al tarii noastre care a facut o cale de la plugul de lemn si de la baros la combain si la nava cosmica.

Revolutionarii garzii vechi ne-au remis noua stafeta si noi continuam cauza lor. Generatia noastra a avut parte de o soarta grea, dar in acelasi timp, glorioasa. In 1941 au bubuit tunurile razboiului – ciuma cafenie a fascismului ameninta de moarte lumea. Poporul sovietic a aparat cu pieptul libertatea Patriei si a progresului. Noi am rezistat presiunea fortelor reactionare ale imperialismului si le-am prefacut in praf. Soldatii tarii Marelui Octombrie cu onoare au dus Drapelele Rosii prin tarile Europei, eliberand popoarele de sub jugul fascist. In aceasta consta marele merit al norodului nostru, al Partidului Comunist. Zeci de profesori ai universitatii cu arma in mana au aparat libertatea si independenta Patriei. Puternicul ecou al razboiului a ajuns pana la generatia noastra de studenti prin sate si orase distruse, prin lipsuri si nevoi.

Greu le-a fost parintilor si bunicilor nostru sa lichideze ruinele dupa primul razboi imperialist; noua ne-a fost si mai greu sa restabilim economia, dsitrusa de al doilea razboi. Dar noi am muncit, am invatat si am mers tot inainte, construind socialismul. Ne-am zidit noi blocuri universitare, inzestrandu-le cu cele mai recente, pentru timpul nostru, dispozitive. Multe cladiri au sa va serveasca si dumneavoastra. Prima centrala electrica cu energie atomica, spargatorul de gheata atomic, submarinul atomic, primul avion cu reactie si prima masina de cibernetica – toate acestea sunt nascute de vremea noastra. Si primul cosmonaut e tot contemporanul nostru – Iuri Gagarin. Prima tara a socialismului a devenit un adevarat tarm al Universului, iar noi – contemporani ai inceputului de asaltare a cosmosului.

In timpul nostru imperialismul atenta la libertatea (sloboda) si independenta popoarelor, ameninta sa aprinda vapaia unui razboi cu rachete si nuclear. Cu gandul la dumneavoastra noi salvgardam marea cauza a pacii, dreptul sacru al popoarelor la libertate. Dorim, ca in timpul dumneavoastra sa se stie crimele imperialismului doar din manualele de istorie. Dragi prieteni, tovarasi, fiici si feciori! Istoria nu se intoarce indarat, omul merge inainte. Totul, ce facem noi, continuati dumneavoastra. Noi va testam – intariti si perfectionati societatea comunista, sporiti bogatia si puterea marii noastre Patrii, dezvoltati stiinta, tehnica, cultura, luptati pentru progresul si fericirea omenirii. In mainile dumneavoastra puternice noi remitem stafeta generatiilor si la jubileul de 100 de ani ai Marelui Octombrie sa va aduceti aminte de noi, cei care va transmitem un fierbinte salut in ziua semicentenarului Revolutiei. Va dorim fericire si succese, dragi urmasi!


Din insarcinarea colectivului:

Rector al universitatii de stat din Chisinau, docent A. Medvedev

Secretar al Comitetului de partid al universitatii, I. Racul

Presedinte al Comitetului sindical al universitatii, V. Vojjova

Secretar al Comitetului Comsomolului al universitatii, A. Bujoreanu

Presedinte al Comitetului sindical studentesc al universitatii, G. Danila"

In 2046 va fi deschis un alt mesaj.