Republica Moldova a introdus temporar taxe vamale la importul laptelui, carnii si cimentului din Ucraina si a impus cote la importul acestor produse, nu mai mult de 1.000 de tone.

Publicat:27.04.2016, 17:02

Guvernul a aprobat astazi hotararea care prevede aplicarea taxelor vamale in regimul de comert cu tarile CSI, pina la 31 decembrie 2016.

Din hotarare lipseste carnea de pasare desi initial Ministrul Economiei, Octavian Calmic a declarat ca este inclusa si carnea de pasare. Potrivit acestuia volumul produselor lactate importate din Ucraina a inregistrat in anul 2015 o crestere semnificativa. Importul de lapte acru, lapte prins si smantana, iaurt, chefir a crescut de 1,5 ori, branzeturi cu 33 la suta, iar a carnatilor, salamurilor si produselor similare de 14 ori.

Autoritatile incearca sa protejeze piata interna de importurile masive de lactate din Ucraina, prin introducerea taxelor vamale. 

Potrivit hotaririi aprobate astazi de Guvern, la laptele si produsele lactate, carnea cat si cimentul importate din Ucraina va fi aplicata o taxa vamala intre 10-15 la suta.

Proiectul a fost elaborat ca urmare a solicitarilor procesatorilor de lactate si carne, care acuza concurenta neloiala, cu care sint nevoiti sa se confrunte.

*poza www.dailybusiness.ro