Expresia gerul Bobotezei se potriveste cum nu se poate mai bine in acest an. La noapte, vor fi minus 14 grade in nordul tarii, iar maine dimineata, cand crestinii vor merge la biserica dupa apa sfintita, va fi doar un pic mai cald. Daca e ger, e semn de an bun, spune traditia. De-a lungul timpului, de Boboteaza s-au mai nascocit cateva superstitii - nu se spala, nu se duce gunoiul si se trateaza animalele cu multa blandete.

Publicat:18.01.2017, 17:06

“Nu spal rufele, nici nu se baieste cred ca pe vineri pe sambata le vom face la cale”.

“Nu ma cert cu nimeni”

Pe langa semnificatia religioasa, Boboteaza aduce si o serie de superstitii, de care unii gospodari tin cont si acum. Mos Petru Chirghei din Colonita are 77 de ani. Spune ca in ajunul Bobotezei se poarta cu animalele mai bland, pentru ca anul sa fie linistit.

Petru CHIRGHEI: “Vorbesc si le netezezc. Ce faceti, cum la voi. Asta-i Negruta, astai Steluta”.

Astazi, apa folosita nu se arunca.

Petru CHIRGHEI: “Pentru ca sa nu vina bolile”.

Gospodina casei a pregatit bucate de sarbatoare.

Nina CHIGHEI: “Am pregatit racituri, sarmalute.” 

In timp ce in sate preotii merg din casa in casa pentru a le stropi cu apa sfintita, la Chisinau oamenii sunt asteptati la biserici pentru a lua agheasma. Pentru a evita traditionala inghesuiala, zeci de cresti si-au luat apa sfintita de astazi.

S-au pregatit de Boboteaza si comerciantii, care le propun trecatorilor busuioc si recipiente de plastic. Astazi, vanzarile au fost cam slabe, spun ei. Lidia Catanoi a venit cu busuioc din Rusestii Noi, Ialoveni si isi pune speranta in ziua de maine.

Lidia CATANOI: “Foarte slab, am inghetat nu o sa-mi ajunga de medicamente."

Voi pune busuiocul la icoana voi stropi prin casa.

“Si un leu si doi. Le-am luat de la o cafenea.”

Maine, crestinii de stil vechi vor marca Boboteaza. Aceasta sarbatoare, alaturi de ziua Sfantului Ioan Botezatorul, marcata poimaine, incheie sirul sarbatorilor de iarna.