In satele in care sunt mai mult de trei focare de pesta africana, toti porcii vor fi sacrificati. Este decizia luata astazi la sedinta Comisiei pentru Situatii Exceptionale organizata la Guvern cu usile inchise. Pentru despagubiri executivul a alocat un milion si jumatate de lei.

Publicat:19.09.2018, 13:17

In localitatile in care au fost inregistrate mai mult de trei focare vor fi sacrificati toti porcii indiferent daca au contractat virusul sau nu, a declarat directorul ANSA dupa sedinta comisiei. Specialistii de la agentie au facut un calcul care arata ca cel putin 700 de animale urmeaza sa fie nimicite. 

Gheorghe GABERI, DIRECTOR ANSA: "La implimentarea acestor masuri toate institutiile statului sunt implicate."

Satenii care vor ramane fara porci, vor primi despagubiri, sustine Gheorghe Gaberi care nu a precizat despre ce suma este vorba. Guvernul a alocat astazi un milion si jumatate de lei in acest scop.

Gheorghe GABERI, DIRECTOR ANSA: "Boala iese de sub control, mai ales acolo unde purtatorii sunt mistretii. Oamenii cresc animalele pentru ai vinde, nimeni nu iese din localitate cu carne. Stim cate animale sunt in localitati."

Specialistii afirma ca boala este raspandita cel mai mult de mistreti. Asa ca s-a decis sa prelungita perioada de vanat mistreti, vulpi si sacali pe tot parcursul anului, iar autorizatia va fi gratuita. 

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU: "Lovitura economica poate fi una mare si nevorbind de latura sociala in Republica Moldova. Practic fiecare gospodarie de la noi creste cate un porc acasa."

Potrivit ANSA, de la inceputul anului au fost inregistrate 22 de focare de pesta porcina. In prezent raman active 13 focare din 6 localitati din raioanele Stefan-Voda, Vulcanesti si Cahul. Satele sunt in carantina, iar la intrari si iesiri sunt filtre sanitare.