Statele Unite retrag inca o mie de militari din nordul Siriei, in urma operatiunii lansate de Turcia. De la inceputul ofensivei impotriva fortelor kurde, aproape patru sute de oameni au murit, sustin autoritatile de la Ankara. Washingtonul a anuntat ca este gata in orice moment sa aplice sanctiuni impotriva Turciei.

Publicat:14.10.2019, 19:22

Fara sa faca pauza, de 6 zile, aviatia turca bombardeaza masiv pozitiile ocupate de fortele armate kurde, din nord-estul Siriei, in timp ce artileria turca a tras peste granita. Potrivit oficialilor kurzi, bombele cad in zonele locuite, iar numarul persoanelor decedate creste de la o zi la alta.

Autoritatile de la Ankara sustin ca aproape 400 de kurzi au murit de la inceputul ofensivei militare in Siria. Totodata, 3 soldati turci si-au pierdut viata, iar alti 3 au fost raniti.

Intre timp, presa de stat de la Damasc scrie ca armata siriana a inceput sa-si mobilizeze trupele pe fronturile de lupta din nordul Siriei pentru "a se confrunta cu o agresiune a Turciei" pe teritoriul sau. 

Pe de alta parte, secretarul american al Apararii a anuntat retragerea a circa o mie de militari americani din nordul Siriei, in urma operatiunii lansate de Turcia. Decizia a fost luata pentru ca soldatii ar putea fi prinsi intre fortele kurde si armata turca.

In acest context, autoritatile de la Paris au anuntat ca au luat masuri pentru a oferi siguranta armatei si personalului civil francez prezent in zona, in cadrul coalitiei internationale de lupta impotriva Statului Islamic si al operatiunii umanitare, insa nu au oferit mai multe detalii. Franta a fost unul dintre principalii aliati in alianta condusa de SUA impotriva Statului Islamic in Siria si Irak.

Potrivit unor surse din cadrul ONU, in jur de 130 de mii de oameni au fugit din nord-estul Siriei, de la inceputul ofensivei turce.