Viitorul sediu al Procuraturii Generale este reconstruit de o companie afiliata lui Oleg Voronin pentru suma de 22,8 milioane de lei. In procesul de atribuire a cladirii si a terenului aferent catre Procuratura Generala, autoritatile sunt acuzate ca ar fi exercitat presiuni asupra unor agenti economici pentru ca acestia sa renunte la dreptul de proprietate asupra unor spatii din acel imobil, scrie ZdG.md.

Publicat:18.10.2018, 05:40

Totodata, desi initial, Guvernul i-a atribuit Procuraturii Generale si terenul din spatele cladirii unde astazi sunt amplasate parcarile Partidului Democrat din Moldova si ale unui centru de oficii, gestionat de compania actualului sef al Agentiei Proprietatii Publice, ulterior, a revenit asupra deciziei, oferind terenul companiei functionarului, implicat, prin intermediul institutiei pe care o conduce, si în negocierile din jurul viitorului sediu al Procuraturii.

 

Printr-o hotarâre a Guvernului din 15 noiembrie 2017, publicata doua zile mai târziu în Monitorul Oficial, s-a decis ca imobilul si terenul aferent de pe bd. Stefan cel Mare si Sfânt, 73, sa fie transferate, din gestiunea Directiei generale pentru administrarea cladirilor Guvernului, în gestiunea Procuraturii Generale (PG).

 

Imobilul cu o suprafata de 3398 de metri patrati, care gazduia pâna atunci mai multe institutii de stat, cum ar fi Camera Înregistrarii de Stat, Bursa de Valori a Moldovei, sediul Central al Judecatoriei Chisinau si câteva entitati private, inclusiv notari, avocati sau executori judecatoresti, dar si terenul aferent, cu o suprafata de 84 de ari, urmau, dupa decizia Guvernului, sa reprezinte noul sediu al PG.

[...]

Cladirea oferita PG avea mai multi proprietari privati

Hotarârea Guvernului însa nu a fost suficienta pentru ca planul sa fie dus la final. În timp ce încercau s-o puna în practica, autoritatile au constatat ca, în cladirea statului, preponderent la subsol, mai multe persoane fizice si juridice care arendau încaperi si-au exercitat dreptul de a le privatiza în baza unei hotarâri de Guvern din martie 2008. Pentru a recupera bunurile, reprezentantii Agentiei Proprietatii Publice (APP) au înaintat cumparatorilor încaperilor nelocuibile propuneri de a rezilia contractele „cu aducerea partilor în pozitia initiala si restituirea spatiilor catre Directia generala pentru administrarea cladirilor Guvernului”.

 

Conform unei note informative a APP, pâna în februarie 2018, 11 proprietari ar fi acceptat, benevol, propunerea autoritatilor. Multi însa au refuzat sa restituie spatiile privatizate anterior în conditiile oferite de autoritati.

 

[...]

 

Acuzatii aduse reprezentantului Guvernului. „E un caz fara precedent”

În acea perioada, mai multe persoane care detin sau detineau bunuri în proprietate sau în arenda în cladirea de pe bd. Stefan cel Mare si Sfânt au remis în adresa ZdG mai multe mesaje în care reclamau presiuni din partea institutiilor statului privind cedarea acelor spatii. „E un caz fara precedent, or, organele statului fara scrupule si temeiuri legale actioneaza fraudulos, fiind vorba despre acapararea imobilului de pe bd. Stefan cel Mare de catre Guvernul R. Moldova si de PG de la proprietari de buna credinta. Va comunicam ca imobilul de pe Stefan cel Mare, 73, a fost cumparat sau privatizat de actualii proprietari în mod legal, toti proprietarii având actele de proprietate înregistrate la Agentia Servicii Publice. Prin amenintari cu dosare penale, reprezentantul Guvernului, Mihail Casapu, secretarul general adjunct al Guvernului, cab. 117, care se afla la Guvern, cheama proprietarii si îi ameninta, spunând ca are indicatii concrete de la dl Plahotniuc, si daca nu vom parasi benevol încaperile dobândite de noi în mod legal, vom fi alungati, evacuati de politie si vom ramâne cu dosare penale”,reclamau acestia.

 

[...]

 

22,8 milioane de lei pentru reconstructia cladirii

Între timp, în martie 2018, PG a demarat initierea unei licitatii pentru reconstructia cladirii. Conform informatiilor publice de pe site-ul Agentiei Achizitii Publice, în iunie 2018, a fost semnat un contract cu firma „Eurostil Construct” pentru suma de 22,8 milioane de lei, bani pentru care SRL-ul urma sa efectueze „lucrari de reparatie capitala a cladirii”.

 

[...]

 

Conform acelorasi informatii, la licitatie au participat, în total, 6 agenti economici. Lucrarile au demarat la scurt timp de la licitatie, astazi, cladirea fiind un adevarat santier, procurorii urmând sa populeze noul sediu pâna la început de 2019. Urmele vechilor proprietari sau chiriasi pot fi observate doar din afisele de pe usile si ferestrele aflate în reparatie.

 

 

 

 

„Eurostil Construct” SRL a fost înregistrata în R. Moldova în 2010, fiind fondata de sotii Veaceslav Lungu si Angela Scerbina, fosta fondatoare si administratoare a companiei „Moldconstruct-Market”, agent economic ajuns în atentia presei în perioada guvernarii comuniste pentru ca, în timp ce îl avea angajat în calitate de economist pe Oleg Voronin, fiul presedintelui Vladimir Voronin, SRL-ul semna contracte de zeci de milioane de lei cu institutiile statului.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD