Oficialii italieni trebuie sa inceteze sa puna moneda euro sub semnul intrebarii si "ss se calmeze" in dezbaterea lor despre buget pentru ca deja au provocat pagube firmelor si cetatenilor, a declarat sambata presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, relateaza Reuters.

Publicat:15.10.2018, 05:23
Guvernul italian este angrenat într-un razboi al declaratiilor cu oficiali europeni pe seama planurilor Romei de a tripla deficitul bugetar anul viitor, dând înapoi fata de un angajament anterior de a reduce deficitul într-una dintre tarile cele mai îndatorate ale blocului comunitar.
"O marire de buget într-o tara cu o datorie mare devine mult mai complicata... daca oamenii încep sa puna euro sub semnul întrebarii", a declarat Draghi în cadrul unei conferinte de presa din Indonezia, la întâlnirea anuala a Fondului Monetar International (FMI), potrivit Agerpres.
"Aceste declaratii au provocat pagube reale si exista multe dovezi ca spread-urile s-au marit în legatura cu aceste declaratii. Rezultatele sunt ca oamenii si firmele platesc dobânzi mai mari la împrumuturi", a spus Draghi. Spread-ul reprezinta diferenta dintre pretul de cumparare si pretul de vânzare al unui instrument financiar.
Un oficial de rang înalt din coalitia aflata la putere a declarat în aceasta toamna ca Italia ar beneficia de pe urma renuntarii la euro, dar ulterior a dat înapoi în urma reactiei pietelor.
"Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa ne calmam tonul. Al doilea lucru este sa asteptam faptele", a mai spus presedintele BCE, subliniind necesitatea de a examina proiectul de cheltuieli, care ar putea fi diferit de comunicarea guvernului.
Risc de contagiune pentru alte state din zona euro

Vicepresedintele pentru ocuparea fortei de munca, crestere economica, investitii si competitivitate al Comisiei Europene, Jyrki Katainen, i-a cerut Italiei sa prezinte un proiect de buget care sa fie în concordanta cu angajamentele sale precedente si a avertizat în legatura cu riscurile de contagiune pentru alte state din zona euro.
Situatia este extrem de fragila”, a declarat Katainen jurnalistilor atunci când a fost întrebat despre proiectul de buget al guvernului de la Roma si reactiile initiale negative ale pietei.
Reprezentantul Comisiei Europene a adaugat ca nimeni nu doreste o instabilitate financiara care poate afecta Italia si alte tari din zona euro, “ce ar putea suferi de pe urma riscurilor de contagiune”.
Katainen a spus ca Executivul comunitar încearca sa convinga Italia sa-si schimbe planul bugetar, care în prezent încalca regulile fiscale ale UE.
''Interesul nostru este de a obtine un rezultat care este credibil si de a încerca sa convingem guvernul italian sa-si asume responsabilitatea, care se afla în mâinile sle'', a adaugat el.
Italia si alte tari din zona euro trebuie sa prezinte pâna luni, 15 octombrie, proiectele lor de buget pentru anul viitor.
''Noi speram ca putem avea o cooperare buna cu guvernul italian. Nu este prea târziu pentru a mentine stabilitatea si pentru a fi siguri ca în Italia cresterea economica poate continua'', a încheiat vicepresedintele CE Jyrki Katainen.