Miliardarul Paul Allen, fondator in 1975 impreuna cu Bill Gates al gigantului IT Microsoft, a murit luni la varsta de 65 de ani ca urmare a unui cancer, au anuntat familia si compania sa Vulcan intr-un comunicat, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Publicat:16.10.2018, 09:35

"Cu o mare tristete anuntam moartea fondatorului nostru Paul Allen, cofondator al Microsoft", a scris compania Vulcan, fondata si detinuta de Paul Allen, potrivit Agerpres.

"Paul Allen a decedat luni dupa-amiaza, 15 octombrie 2018, în urma complicatiilor unui limfom non-Hodgkin, la Seattle", potrivit comunicatului.

Paul Allen a anuntat la începutul lui octombrie ca aceasta boala, tratata prima data în 2009, a recidivat, dar ca medicii sunt "optimisti".

"Fratele meu a fost o fiinta remarcabila în toate privintele", a declarat la rândul ei sora sa, Judy, în comunicatul difuzat de Vulcan.

Allen a parasit Microsoft în 1983 pentru a fonda si prezida aceasta companie de investitii cu sediul la Seattle care gestioneaza active din cultura, imobiliare, media si sport.

Averea sa era estimata luni seara la 20,3 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

Paul Allen "a creat produse, experiente si institutii magice si facând aceasta a schimbat lumea", a declarat într-un comunicat CEO Microsoft, Satya Nadella.

El a fost şi proprietarul echipei de fotbal american Seattle Seahawks. Paul Allen a fost, de asemenea, cunoscut pentru actiunile sale filantropice, în special în domeniul sanatatii.

El mai este fondatorul Stratolaunch, o companie care a construit un avion urias capabil sa lanseze rachete în spatiu, testat în prezent în California.

Paul Allen a facut sa se vorbeasca despre el cu autobiografia sa din 2011, în care a afimat ca Bill Gates ar fi complotat pentru a-i reduce partile în gigantul Microsoft.

Cum a pornit povestea Microsoft, de la un anunţ din ziar

Povestea Microsoft începe într-o zi de decembrie 1974, când Paul Allen, venit în vizita la prietenul sau Bill Gates, la Harvard, cumpara un ziar de la chioşc. Aceasta poate fi numita una dintre cele mai importante achiziţii ale unui ziar din istorie, având în vedere ce avea sa declanşeze. La pagina cu subiecte din IT a ziarului, Allen citeşte un articol despre un computer personal - Altair, care urma sa fie lansat în curând şi care îi avea ca public ţinta pe pasionaţîi de cibernetica.
Autorul Walter Isaacson, care a scris biografiile marilor inventatori ai erei digitale, povesteşte cum, cu ziarul de 75 de cenţi în buzunar, Allen a dat buzna în camera de camin al lui Gates, care era student în anul al doilea la Harvard şi care era cunoscut pentru “fanatismul” sau în domeniul computerelor. “Hei, lucrurile se întâmpla fara noi”, i-a spus Allen aratându-i ziarul, iar Gates a început sa se plimbe prin camera, aşa cum facea de fiecare data când trebuia sa gaseasca soluţîi şi sa ia hotarâri decisive. În urmatoarele opt saptamâni, cei doi au lucrat, cu frenezie, la scrierea codului care avea sa schimbe industria computerelor.
Ceea ce au facut Gates şi Allen în vacanţa de Craciun din anul 1974 şi în ianuarie 1975, când Gates trebuia sa se pregateasca pentru examene, a fost sa creeze un soft pentru computerele personale. “Când Paul mi-a aratat acel ziar, nu exista ceea ce astazi numim o industrie de software, aşa ca ne-am gândit ca noi am putea crea una. Şi am facut-o”, îşi aminteşte Bill Gates. Reflectând asupra inovaţiei sale ani mai târziu, el a adaugat: “A fost cea mai importanta idee pe care am avut-o vreodata.”
Paul Allen şi Bill Gates, în 2000
Gates şi Allen au început sa lucreze la un soft care sa le permita celor pasionaţi de cibernetica sa-şi creeze propriile programe. Mai concret, cei doi au scris un program de interpretare a limbajului de programare cunoscut sub denumirea de BASIC, care rula pe un microprocesor Altair 8080. Acesta avea sa devina primul limbaj de programare comercial pentru un microprocesor. Cu alte cuvinte, cei doi au lansat industria de software pentru computere personale.
Gates şi Allen au scris apoi celor de la MITS, compania care lansase Altair, spunându-le ca au creat un limbaj de interpretare pentru BASIC, ce poate fi rulat pe un 8080. “Vrem sa vindem, prin intermediul companiei dumneavoastra, copii ale acestui soft celor interesaţi.” În realitate, nu aveau softul gata, dar ştiau ca daca cei de la MITS se aratau interesaţi, puteau sa-l scrie.
Dar pentru ca nimeni nu i-a contactat, au decis sa sune. Gates l-a desemnat pe Allen sa vorbeasca, pentru ca era mai mare. În schimb, Allen susţinea ca Gates se pricepe mai bine sa convinga oamenii. Într-un final au ajuns la un compromis: Gates va suna, încercând sa-şi îngroaşe vocea piţigaiata, dar va folosi numele lui Allen, care urma sa zboare în Albuquerque, daca MITS le accepta ideea. “Eu macar aveam barba şi semanam cu un adult, Bill arata ca un copil de clasa a 10-a”, spune Allen.
Când fondatorul MITS, Ed Roberts a raspuns la telefon, Gates şi-a îngroşat vocea şi a spus: “Sunt Paul Allen, din Boston. Suntem pe punctul de a finaliza un limbaj pentru BASIC şi am vrea sa vi-l aratam”. Roberts i-a spus ca a primit o mulţime de astfel de telefoane şi ca primul care va veni la uşa lui cu programul acela va primi contractul. Gates s-a întors catre Allen: “Dumnezeule, acum chiar trebuie sa-l facem”, a exclamat el.
Pentru 8 saptamâni, au lucrat zi şi noapte în laboratorul de la Harvard, scriind istoria. Din când în când mai ieşeau la pizzeria din campus. Pe la 3-4 dimineaţa, Gates adormea în faţa calculatorului. Spre sfârşitul lunii februarie 1975, dupa opt saptamâni de munca intensa, au reuşit sa scrie un program de 3,2K. “Întrebarea nu era daca reuşeam sa scriu programul, ci daca îl voi putea face mai mic de 4K şi sa mearga şi repede. A fost cel mai deştept program pe care l-am scris vreodata”, spune Gates.
Când Allen a ajuns la MITS, a fost nevoie de 10 minute ca programul sa porneasca, dar odata pornit, acesta a funcţionat fara probleme. MITS a semnat un contract cu Allen ca limbajul de programare pentru BASIC sa fie inclus pe toate dispozitivele Altair. Allen îşi aminteşte ca nu-şi putea şterge zâmbetul de pe faţa şi l-a sunat pe Gates la Harvard sa-i spuna “Suntem oficial în afacere!”
O luna mai târziu, Allen a primit o slujba la MITS, ca director de programare software. Viaţa lui Gates, însa, avea sa se schimbe radical, începând din acea perioada, având în vedere ca se gândea mai degraba cum sa dezvolte un parteneriat cu Allen, decât sa termine facultatea. În 1975, la sfârşitul anului universitar, a zburat în Albuquerque pentru vacanţa de vara, s-a întors la facultate pentru înca doua semestre, dupa care, în 1976, a parasit Harvardul definitiv.
În anii urmatori, Gates şi Allen au scris istorie, introducand, practic, calculatorul în casa fiecaruia dintre noi.