Ramasitele tinerei, pe care cercetatorii au numit-o Ava, au fost descoperite in 1987.

Publicat:06.12.2018, 10:44

De când a fost descoperit scheletul tinerei, pe teritoriul actualei Scotii, cercetatorii au cautat sa afle detalii despre viata ei.

Un studiu publicat recent ofera noi informatii neasteptate despre misterioasa Ava. Tânara avea între 18 si 22 de ani atunci când a murit, iar datele initiale publicate de cercetatori s-au dovedit a fi gresite.

La început, arheologii au anuntat ca scheletul descoperit este al unei fete care provine dintr-o familie de agricultori, care avea parul roscat si ochii albastri, scrie DailyMail.  

Ulterior, o noua cercetare condusa de arheologul Maya Hoole si publicata de catre Society of Antiquaries of Scotland dezvaluie ca Ava a murit în urma cu 4350 de ani si ofera informatii care contrazic primele declaratii.

O analiza bazata pe date genetice, facuta de medicul legist Hew Morrison, ne ajuta sa aflam cum arata tânara femeia.

În mod surprinzator, având în vedere locul unde a fost gasit scheletul ei (pe teritoriul Scotiei), fata avea trasaturi specifice locuitorilor din zona mediteraneana: ochi caprui, par brunet si ten masliniu.

"Desi forma generala a fetei si caracteristicile faciale ale Avei au ramas asa cum se descoperise initial, nuantele mai închise ale ochilor, tenului si parului ei i-au conferit un aspect total diferit de cel pe care mi l-am imaginat initial", declara Morrison.

Reconstructia chipului s-a bazat pe date ADN furnizate de expertii de la Muzeul National de Istorie si Scoala Medicala Harvard si pe compararea dimensiunilor craniului si danturii Avei cu o baza de date europene. Tot în cadrul acestei analize s-a descoperit ca Ava suferea de intoleranta la lactoza. 


Tot astfel, cercetatorii au aflat ca adolescenta provenea dintr-o familie de imigranti care venisera în Scotia din Europa, probabil cu ultimul mare val de migratie de pe vechiul continent spre Marea Britanie.

Arheologii spun ca Ava a murit în împrejurari misterioase, iar modul în care a fost îngropata arata ca familia a depus un efort deosebit pentru realizarea mormântului. De asemenea, resturile de plante medicinale gasite în mormântul ei au determinat cercetatorii sa ia în calcul si ipoteza ca, în momentul mortii sale, Ava urma probabil un tratament.

Foto: Hew Morrison