Comandantul flotei ucrainene, amiralul Ihor Voroncenko, s-a oferit la schimb cu cei 24 de marinari capturati de fortele ruse in Marea Azov.

Publicat:06.12.2018, 09:57

Seful Fortelor navale ucrainene, Ihor Voroncenko, s-a oferit la schimb cu cei 24 de marinari capturati de Rusia si detinuti în prezent într-o închisoare din Moscova, unde se afla în arest preventiv în vederea judecarii lor pentru o presupusa încalcare a frontierei maritime ruse, afirmând ca este gata sa faca închisoare în Federatia Rusa daca presedintele Vladimir Putin îi va pune în libertate pe conationalii sai, informeaza joi agentiile de presa Unian si dpa.

‘Mi se frânge inima vazându-mi soldatii încarcerati ilegal în Rusia’, a afirmat amiralul Voroncenko într-un interviu aparut în editia de joi a publicatiei germane Bild.

Spre deosebire de presedintele Petro Porosenko, comandantul sef al marinei ucrainene nu crede ca navele militare ale NATO ar putea ajuta Ucraina în Marea Azov, noteaza Unian.


‘Exista acordul din 2003, în conformitate cu care orice nava militara are nevoie atât de permisiunea Ucrainei, cât si a Rusiei pentru a ajunge în Marea Azov. Astfel, chiar daca Ucraina ar dori, Rusia nu ar permite’, a subliniat Voroncenko, potrivit agentiei de presa mentionate.

La rândul sau, el a lansat un apel catre NATO sa-si sporeasca prezenta militara în Marea Neagra.

La 25 noiembrie, trei nave militare ucrainene - doua vedete blindate si un remorcher - au fost interceptate cu forta si sechestrate de catre garzile de coasta ucrainene, iar echipajele lor - în total 24 de persoane, între care doi ofiteri de contrainformatii SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) - au fost capturati. Incidentul s-a produs când navele ucrainene încercau sa patrunda în strâmtoarea Kerci, care face posibil accesul din Marea Neagra în Marea Azov. O nava de patrulare rusa a lovit remorcherul, iar garzile de coasta au deschis apoi focul asupra navelor ucrainene, ranind trei marinari.

De la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014, Rusia considera strâmtoarea Kerci ca facând parte din teritoriul sau.

Toti cei 24 de marinari ucraineni au fost pusi sub acuzare si plasati în arest preventiv pentru doua luni, riscând pâna la sase ani de închisoare pentru presupusa încalcare a frontierei ruse.

Mamele acestora au anuntat ca ar dori s-o contacteze direct pe cancelarul Angela Merkel pentru a-i cere sprijinul în vederea eliberarii lor. ‘Cancelarul german este foarte apreciat în Ucraina si noi stim ca (Angela Merkel) are influenta asupra lui Putin’, a declarat una dintre mame pentru Bild, potrivit dpa.

‘Speram ca ea va actiona în sprijinul fiilor nostri si ca li se va permite în cele din urma sa se întoarca acasa. De aceea intentionam sa-i adresam o scrisoare’, a mai spus interlocutoarea ziarului german.

Sursa: Agerpres