Daca nu mai exista dubii privind numele viitorului presedinte al SUA, nu se stie inca cine vor fi ministrii sai. Se vehiculeaza insa nume care ar trebui sa-i ingrijoreze pe romani.

Publicat:09.11.2016, 16:51

Analistii POLITICO, unul dintre cele mai bine bine informate grupuri mass-media de la Washington, au incercat sa prezica cine va face parte din viitorul cabinet Trump. Ei sustin ca ar putea fi unul dintre cele mai neobisnuite guverne din istoria moderna a SUA, deoarece Trump a promis ca va aduce in cele mai inalte functi magnati ca el, pe de o parte, iar pe de alta parte exista temerea ca multe nume mari se vor feri sa faca parte din guvernul lui, iar femeile il vor evita complet, din cauza comentariilor sexiste ale viitorului presedinte.

Pentru romani, probabil cel mai important membru al guvernului e secretarul de stat, adica ministrul de externe, mai ales ca Trump a declarat in trecut ca NATO este “invechit”si scump ca statele membre trebuie sa contribuie mai mult la costurile Aliantei „Iar daca nu vor face asta, Statele Unite trebuie sa fie gata sa le lase se se apere singur”, a spus viitorul lider al SUA

Newt Gingrich, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor, ar putea deveni secretar de stat, el fiind cel mai important sustinator al lui Trump in Partidul Republican. Gingrich a declarat recent ca statele membre NATO „ar trebui sa isi faca griji privind implicarea noastra indiferent de context”, precizand ca, de pilda, „se va gandi serios” inainte de a ajuta Estonia in cazul unei invazii rusesti.

Newt Gingrich

De asemenea, Gingrich a declarat ca extinderea NATO in tarile baltice a fost "o decizie emotionala, care a sporit paranoia Rusiei". Politicianul a spus chiar ca unele state din Alianta "sunt o sursa de slabiciune" si ca "se va gandi inainte sa riste un razboi nuclear pentru un loc care e practic o suburbie a Sankt Petersburg".

Un alt nume vehiculat este cel al senatorului Bob Corker (foto jos), un adept al implicarii SUA in Irak si Afganistan. Corker a declarat ca nu e complet de acord cu Trump in privinta rolului NATO, considerand ca Alianta „este fundamentala”, dar ca e de parare ca multe state europene nu contribuie suficient la apararea comuna, dand exemplul Germaniei. In 2014, Corker a vizitat Romania si s-a intalnit cu presedintele de atunci, Traian Basescu. El a fost si unul dintre initiatorii legii prin care Ucraina, R. Moldova si Georgia au obtinut statutul de aliat al Statelor Unite fara sa fie membri NATO.

Presedintele Traian Basescu l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe Bob Corker, membru al Senatului Statelor Unite ale Americii

In fine, o a treia optiune pentru postul de secretar de stat este John Robert Bolton, fost ambasador al SUA la ONU, un diplomat de cariera. Cunoscut ca un critic al politicii externe a administratiei Obama, Bolton promoveaza o politica mai flexibila fata de Iran si Coreea de Nord. El a criticat dur pozitia lui Trump fata de NATO.

„Daca tancurile rusesti intr-o republica baltica si tu decizi sa te gandesti daca atacul era justificat sau nu, vor ajunge la Marea Baltica inainte sa deschizi dosarul”, declara Bolton in iulie. „Daca cineva crede ca nu se poate baza pe tine, atunci nu se va baza, iar asta nu se aplica doar al NATO”.

Si postul de secretar al Apararii este extrem de important pentru romani, iar aici Trump l-ar putea numi pe senatorul Jeff Sessions (foto jos), care i-a sustinut neconditionat in campania electorala. Sessions nu e totusi un prieten al Rusiei si nici un critic al NATO, chiar daca cere ca si tarile europene sa investeasca in aparare proportional cu SUA.

Jeff Sessions

Se mai vorbeste si despre Stephen J. Hadley, fost consilier al lui George W. Bush, ostil intaririi puterii Kremlinului. De asemenea, foarte alarmant pentru Romania, pe lista apare si numele generalului in rezerva Mike Flynn, fost sef al spionajului miltar american care ar avea insa nevoie de o dispensa din partea Congresului.

Flynn este considerat pro-rus, fiind un invitat obisnuit al postului Russia Today si chiar invitat la un dineu cu Putin in 2015 (foto jos). Generalul este adeptul cooperarii intre Washington si Moscova pentru rezolvarea situatie din Siria si eliminarea Statului Islamic.

Michael Flynn si Vladimir Putin

In fruntea trezoreriei, Trump ar putea numi un fost sef de la Goldman Sachs, Steven Mnuchin, iar la Interne, pe Forrest Lucas, director si fondator al unei companii petroliere. Procuror general ar putea deveni fostul primar al New York-ului, Rudolf Giuliani sau guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie (foto jos).

guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie

Un nume extrem de controversat vehiculat pentru postul de secretar al Securitatii Interne este cel al lui David Clarke, seriful comitatului Milwaukee. Iar la Agricultura este in carti Sid Miller, politicianul care a catalogat-o pe Hillary Clinton drept „o pi...a”. In fine, departamentul Educatiei ar putea fi desfiintat sau dat pe mana lui Ben Carson.