Autoritatile din Coreea de Nord si cele din Coreea de Sud au convenit, luni, sa renunte la armele si militarii inarmati din satul Panmunjom, situat la granita dintre cele doua state.

Publicat:23.10.2018, 08:32

Aceasta decizie vine dupa aproape sapte decenii de la încheierea razboiului din peninsula Coreea.

Într-un comunicat de presa, Ministerul sud-coreean al Apararii a precizat ca în cursul zilei de luni au avut loc discutii la care au participat reprezentanti de la Phenian, din Seul, cât si din comandamenul Organizatiei Natiunilor Unite.

Astfel, s-a decis retragerea armelor de foc si a personalului militar înarmat din Zona de Securitate Comuna, cunoscuta drept „orasul pacii” – Panmunjom, pentru prima data de la încheierea razboiului din Peninsula, în 1953, scrie The Guardian.

Panmunjom este singurul punct de-a lungul granitei de 250 de kilometri care desparte cele doua state, unde militarii nord si sud-coreeni stau fata în fata. Aceasta schimbare se va produce în 25 octombrie. Totodata, autoritatile au început sa scoata minele terestre din zona demilitarizata, operatiune care a durat 20 de zile.

Dupa aceea, urmeaza ca cele doua state sa aduca în zona o patrula de 70 de soldati neînarmati, potrivit AP.

În 2017, zona vizata de aceste noi schimbari a stârnit numeroase controverse, dupa ce Coreea de Sud a încercat sa salveze un soldat nord-coreean care dezertase si care fusese împuscat chiar de colegii sai.

Totodata, în 1976, doi ofiteri ai armatei americane au fost ucisi atunci când au atacati de militarii nord-coreeni când încercau sa taie un copac în zona demilitarizata.