Dupa ce au fost telefonati de Vladimir Putin, liderii separatisti din Donetk si Lugansk au anuntat ca incep pregatirile pentru un schimb de prizonieri cu autoritatile de la Kiev. Acest lucru nu s-a mai intamplat de un an.

Publicat:17.11.2017, 16:04


Pentru prima data de la izbucnirea conflictului din Donbas, Vladimir Putin i-a telefonat, pe Alexandr Zaharcenko si Igor Plotnitki, lideri din cele doua republici autoproclamate. Nu a facut-o din propria dorinta, ci la initiativa politicianului ucrainean Viktor Medvedciuk, care este unul dintre reprezentantii Kievului pentru negocierile cu rebelii. 

Viktor MEDVEDCIUK, DEPUTAT UCRAINEAN: ”Vreau sa va rog sa va adresati catre liderii republicilor nerecunoscute, Zaharcenko si Plotnitki, ca sa aiba loc acest schimb de prizonieri.”

 Vladimir PUTIN, PRESEDINTELE FEDERATIEI RUSE: ”Voi face tot ce depinde de mine. Voi vorbi cu cei din conducerea republicilor Donetk si Lugansk.”

 Putin i-a telefonat pe cei doi lideri separatisti, iar la o zi dupa acest apel, Zaharcenko si Plotnitki au anuntat ca incep pregatirile pentru schimbul de prizonieri. Din spusele lui Viktor Medvedciuk, Kievul este pregatit sa elibereze 306 prizonieri in schimbul a 74 de persoane.

Eliberarea ostaticilor ar urma sa aiba loc la sfarsitul acestei luni. Ultimul schimb de prizonieri dintre cele doua parti a avut loc in septembrie anul trecut. Conflictul din Donbas a izbucnit in 2014.