Traversam o perioada cu zile insorite, dar nopti extrem de friguroase. In zori, la Miercurea Ciuc se inregistrau -10 grade, iar la Sfantu Gheorghe, in Covasna, -5 grade.

Publicat:10.11.2018, 10:29

Într-un parc din acest oras, un barbat a fost gasit decedat, iar altul a fost transportat la spital, aproape înghetat. Erau oameni fara adapost, pacaliti de vremea buna, cu mult soare.

Noaptea, însa, temperaturile au scazut sub limita înghetului.

Este neobisnuit sa vorbim în România, în aceasta perioada a anului, de hipotermie sau, si mai rau, de cineva care a murit din cauza înghetului. Si totusi, asta s-a întâmplat.

De obicei, oamenii fara adapost, în momentul în care vine frigul în România, se duc la adaposturile oferite de autoritatile locale sau stiu sa gaseasca câte un cotlon, sa se îmbrace cu ceva mai gros si sa treaca peste perioada cea mai friguroasa a anului.

Numai ca cei doi oameni care au fost gasiti vineri dimineata la Sfântu Gheorghe, unul fara viata, si unul aproape de punctul de a-si pierde viata, au fost pacaliti de aceste diferente uriase de temperatura, câteodata chiar si de 20 de grade.

De ce se întâmpla asta? De ce avem ziua la polul frigului, 10 - 11 grade, si noaptea -10 grade? De ce avem la Bucuresti 14 - 15 grade peste zi, iar la periferie, peste noapte, -2 grade? Meteorologii vin cu o explicatie extrem de simpla: lipseste ceata în România.

Pe de o parte, este bine în timpul zilei, pentru ca daca cerul este senin si nu ai ceata, soarele bate cu putere si încâlzeste extrem de tare atmosfera si solul. Noaptea se întâmpla la fel: daca ceata lipseste, lipseste exact patura tampon care tinea la suprafata pamântului aerul cald. Daca noapte este senina, automat frigul va coborî pe acea zona, ori exact asta s-a întâmplat.

Pe de alta parte, exista o veste buna. Meteorologii anunta ca nu ne asteptam ca iarna sa vina în urmatoarele 4 saptamâni, ci poate mai târziu. Sunt doar aproximari, momentan. Iarna adevarata în România s-ar putea sa vina abia dupa Anul Nou.

Prognoza pentru urmatoarele 4 saptamâni spune ca ne vom bucura cam de vremea asta primavaratica sau de început de toamna, nicidecum de sfâsit de noiembrie. Se întâmpla asta pentru ca meteorologii anunta un alt fenomen cu care România s-a tot confruntat anul acesta, dar care a lipsit în ceilalti ani si anume ca perioadele de frig, de caldura sau precipitatii au fost cumva bloc întinse pe câte 3-4 luni consecutive.

Spre exemplu, la noi în tara a plouat cu nemiluita toata primavara, pâna în iulie inclusiv, pâna spre august. Din august pâna acum a urmat o perioada extrem de calda, fara precipitatii, deci cu seceta si nu este exclus, spun meteorologii, desi nimeni nu poate sa spuna ce se va întâmpla în viitor cu exactitate, ca iarna în momentul în care va veni sa dureze tot la fel, doua luni sau poate trei luni. Exact o masa de aer cald sau rece, dupa caz, care sta deasupra României si nu mai pleaca.