In urma intalnirii dintre Donald Trump si Jean Claude Juncker din 26 iulie, de la Washington, UE s-a angajat sa creasca importurile de gaze naturale lichefiate din SUA, in schimbul suspendarii noilor tarifele vamale impuse de administratia americana.

Publicat:10.08.2018, 05:01
De la sosirea în portul Sines din Portugalia a primei nave care transporta gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, în aprilie 2016, si pâna în 9 august, importurile UE de LNG din SUA au crescut de la zero la 2,8 miliarde metri cubi, se arata într-un comunicat Comisiei Europene (CE).
În declaratia comuna UE - SUA convenita în 26 iulie la Washington, în urma întâlnirii dintre seful statului american, Donald Trump, si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a convenit întarirea cooperarii strategice în domeniul energiei între SUA si UE.
În acest context, UE va majora cantitatea de LNG importate din SUA, pentru a-si diversifica livrarile de energie si a le face mai sigure. Prin urmare, SUA si UE vor colabora pentru a facilita comertul în domeniul gazelor naturale lichefiate.
"UE s-a pregatit sa faciliteze mai multe importuri de LNG din SUA. Majorarea exporturilor de gaze naturale lichefiate din SUA, daca pretul este competitiv, ar putea juca un rol important si strategic în furnizarea de gaze catre UE, dar si Washingtonul trebuie sa renunte la restrictiile impuse la exporturile de lNG. Ambele parti au mult de câstigat lucrând împreuna în domeniul energiei", a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Uniunea Europeana a cofinantat sau s-a angajat sa cofinanteze proiecte de infrastructura LNG în valoare de peste 638 de milioane de euro.
Pe lânga capacitatea existenta de stocare de 150 de miliarde metri cubi din UE, blocul comunitar sprijina 14 proiecte de infrastructura LNG, care vor majora capacitatea cu înca 15 miliarde metri cubi pâna în 2021, sprijinind importurile din SUA.
Acordul dintre SUA si UE prevede o crestere a achizitiilor europene de soia si de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, în schimbul suspendarii noilor tarifele vamale impuse de Washington.