Vremea frumoasq devine o amintire pentru ca din acest weekend, o masa de aer polar se abate peste Romania.

Publicat:20.10.2018, 05:21

Va fi mai frig de la o zi la alta, iar la sfârsitul saptamânii viitoare vor fi temperaturi negative. Mai mult, în jumatate de tara s-ar putea sa ninga. Exista si o veste buna pentru agricultori: va ploua în unele zone: si asta e bine, pentru ca în mare parte din tara este seceta extrema.

Primul val de aer polar intra în tara noastra de duminica. Temperaturile vor coborî vertiginos si vor atinge valori sub normalul perioadei. Frigul loveste, însa, în primul rând vestul, nord-vestul si centrul tarii, unde în doar 48 de ore vor fi cu 13 grade mai putin.

În Timisoara, de exemplu, unde joi au fost 25 de grade, se vor înregistra duminica doar 12. Frig va fi si în restul tarii, dar diferentele nu sunt atât de mari. În Bucuresti, dupa 21 de grade înregistrate joi, duminica vor fi cel mult 16-17.

Oana Catrina, meteorolog de serviciu ANM: „O sa fie temperaturi cu 5-7 grade sub normalul perioadei. dar nu vor coborî sub zero, pentru ca avem cer înnorat si asta opreste racirea.”

Vor veni si ploile, iar pamântul are mare nevoie de apa.

Tudor Dorobantu, agricultor: „Aici ar trebui sa fie mai multe hectare de rapita. Nu e nimic, nu a rasarit nimic, ca nu e apa. Asa arata pamântul, se sfarâma. Nu poti nici sa intri cu utilajele în el. E prapad.”

In judetul Dâmbovita, nu a mai plouat de 82 de zile, le-au numarat agricultorii care spun ca abia gasesc umiditate la 1 metru adâncime în sol si nicio picatura la suprafata terenului, care a ajuns sa arate asa. Dar scenariul este identic în toata tara, afectata de seceta moderata, puternica si chiar extrema.

Dupa ploi va fi însa mai frig în toata tara,. Modelele de prognoza indica o noua masa de aer arctic, extrem de puternica.

Oana Catrina, meteorolog de serviciu ANM„O sa vedem ce se întâmpla, deocamdata este prea devreme pentru estimari.”

Tot la sfârsitul lunii, ar putea începe sa ninga serios în jumatatea de vest a tarii si la munte.

Ramona Pauleanu, correspondent StirileProTV: „Ca ne place sau nu, asistam la sfârsitul perioadei cu temperaturi ridicate. Din pacate, cadem în extrema cealalta, pentru ca o sa avem temperaturi mai scuzute decât ar fi trebuit la sfârsitul lunii octombrie. La Cluj va fi o diferenta de 10 grade, la Zalau de 13, la Târgu Mures de 11. S-ar putea sa înceapa sa ninga chiar de miercuri, asa ca nu plecati la drum fara sa consultati prognoza meteo si sa va echipati masina corespunzator. La finalul saptamânii care vine se va raci, dar deocamdata nu se stie cât de tare.”