Daca Rusia nu isi respecta obligatiile care ii revin in cadrul Tratatului privind Fortele Nucleare Intermediare (INF) in termen de 60 de zile, SUA nu se vor mai considera parte a acestui acord, a declarat Mike Pompeo.

Publicat:04.12.2018, 19:45

Raza sa de actiune este o amenintare directa pentru Europa”, a spus Pompeo despre racheta de croaziera rusa Novator 9M729, la finalul unei întrevederi cu omologii sai din NATO. El a adaugat ca actiunile Rusiei “submineaza puternic securitatea nationala a Americii si pe cea a aliatilor nostri”.

Pompeo a spus ca guvernul american a ridicat chestiunea de cel putin 30 de ori din 2013 în discutiile cu Moscova, dar singurele raspunsuri primite au fost infirmari.

SUA declara astazi ca Rusia a încalcat tratatul si ne vom suspenda obligatiile în 60 de zile, cu exceptia situatiei în care Rusia se întoarce la verificarea obligatiilor sale de o maniera verificabila”, a subliniat secretarul de stat american.

El a semnalat ca Washingtonul va fi nevoit sa restabileasca balanta militara dupa acea perioada, dar a refuzat sa prezinte alte detalii, precizând doar ca testele si desfasurarile de noi rachete sunt puse în asteptare pâna atunci.

Ministrii de externe din NATO au acuzat marti Rusia de ”încalcarea materiala” a obligatiilor asumate în cadrul Tratatului INF. ”Încalcarea INF de catre Rusia erodeaza bazele unui control efectiv al armamentului si submineaza securitatea aliata”, urmarind “slabirea generala a arhitecturii de securitate euro-atlantice”, se arata într-o declaratie comuna a ministrilor de externe din NATO, reuniti la Bruxelles.

Facem apel la Rusia sa revina de urgenta la respectarea deplina si verificabila a INF. De ea depinde acum mentinerea” acestui tratat, subliniaza ministrii aliati.

Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare, semnat de Moscova si Washington în 1987, interzice rachetele cu o raza de actiune cuprinse între 500 si 5.500 de km dotate cu focoase nucleare si se considera ca a reprezentat baza arhitecturii securitatii Europei, reducând riscul unui atac nuclear.

În martie, Rusia a facut cunoscuta racheta sa de croaziera Novator 9M729, denumita si SSC-8, care are o raza de actiune mai mica de 500 de km, dar este mobila. SUA au apreciat ca racheta respectiva reprezinta o încalcare a INF si au amenintat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova dezminte orice încalcare.