Armata suedeza a anuntat ca este pregatita sa foloseasca forta armata daca da de urma submarinului strain cautat de cateva zile in Marea Baltica, relateaza publicatia suedeza The Local.

Publicat:22.10.2014, 11:26

Operatiunea de anvergura lansata cu scopul de a gasi un submarin "strain" in apele din jurul capitalei Stockholm va continua, dupa ce doi cetateni au vazut "ceva", a anuntat marti Marina suedeza. "Pot anunta doua noi observari, ca rezultat al cautarii navei (respective) de catre marele public", a declarat intr-o conferinta de presa contraamiralul Anders Grenstad.Aceste doua noua "observari" au avut loc luni, dupa cele doua de vineri si cea de duminica. El nu a precizat ce au vazut aceste persoane si nici cum a considerat Marina credibile informatiile care i-au fost furnizate. In a cincea zi a unei operatiuni militare de amploare, al carei obiectiv este sa gaseasca in Marea Baltica si in zona Stockholmului acest eventual submarin, Marina nu a inregistrat vreun rezultat, relateaza Mediafax, citand AFP."Cautam ceva sau pe cineva care incalca integritatea teritoriala a Suediei. Este intru totul inacceptabil", a subliniat Grenstad, promitand sa continue cautarile pana la noi ordine. "Suedia arata cu putere ca actioneaza in mod direct si clar", a declarat seful Statului Major Sverker Göranson pentru presa, dupa o reuniune cu Comisia Apararii din Parlament. "Obiectivul nostru este sa-i obligam sa iasa din apa, orice-ar fi (...), recurgand la forta, daca este necesar", a adaugat el.

Generalul nu are, insa, informatii precise de dat despre rezultatul cautarilor. "Este foarte probabil ca cineva sa fie pe teritoriul suedez sau sa fi fost. Ceva se intampla", a adaugat Göranson.

El a recunoscut ca este foarte dificil sa fie gasite probe ale acestei incursiuni. "Multi doresc sa primeasca probe fizice. Acest lucru este foarte dificil. Istroic vorbind, nu am reusit niciodata. Si, de altfel, nimeni altcineva", a adaugat el.

Misterul nu pare, deci, sa fie clarificat, la fel ca in cazul altor incursiuni de scurta durata, reale sau presupuse, ale unor submarine in apropiere de zonele suedeze de coasta, in timpul Razboiului Rece.Operatiunea - in care sunt mobilizati peste 200 de oameni, nave invizibile pe radar, dragoare de mine si elicoptere - a fost declansata vineri, dupa ce un martor a anuntat ca a vazut un "obiect fabricat de om" in apa. Duminica, armata a publicat o fotografie in care apare o forma intunecata.Rusia a negat orice implicare, afirmand ca submarinul cautat este olandez, o afirmatie dezmintita de catre Olanda.Pe Twitter operatiunile marinei sunt ironizate chiar de suedezi. Printre glumele care au circulat in ultimele zile pe retelele sociale: submarinul cautat de Suedia este de fapt "cel galben al formatiei Beatles" ( aluzie la un popular cantec) sau chiar "monstrul din Loch Ness". Un suedez a ironizat un mesaj de pe pagina de internet a Ambasadei Rusiei la Stockholm : "Rusia e mai aproape decat am crezut!"