Aproximativ 240.000 de persoane au participat sambata, la Berlin, la un mars pentru "˜o societate deschisa si libera"™ si impotriva rasismului si xenofobiei, informeaza dpa.

Publicat:14.10.2018, 08:26

Marsul, organizat de o alianta de grupari activiste reunite sub numele ‘Unteilbar’ (Indivizibil), a fost îndreptat împotriva urii si discriminarii si s-a dorit a fi si un semnal de alarma privind soarta refugiatilor care încearca sa ajunga în Europa prin traversarea Mediteranei.

Pe o lungime de sase kilometri, între Alexanderplatz si parcul Tiergarten din Berlin, manifestantii au marsaluit purtând bannere si baloane cu mesaje precum ‘Solidaritate cu victimele violentei extremei drepte, antisemite si rasiste’. Partide politice, printre care Verzii si Die Linke, au fost de asemenea reprezentate.

Initial 40.000 de persoane si-au anuntat intentia de a participa la acest mars. Politia a refuzat sa ofere vreo estimare privind numarul manifestantilor.

Mii de oameni au demonstrat sâmbata si la Frankfurt (vestul Germaniei), dar si în 11 orase din landul Hesse (sud-vestul Germaniei) pentru a avertiza în legatura cu riscul ascensiunii extremei drepte germane. În acest land vor avea loc alegeri parlamentare peste doua saptamâni, iar partidul ‘Alternativa pentru Germania’ are sanse mari de a intra în legislativul regional.

Înaintea marsului din Berlin, ministrul de externe german Heiko Maas a descris aceasta demonstratie drept un semnal important. ″Nu ne vom lasa divizati, mai ales nu de catre populistii de extrema dreapta″⁣, a declarat Maas, membru al Partidului Social-Democrat (SPD, care guverneaza alaturi de blocul conservator), pentru publicatiile din grupul media Funke.

Heiko Maas a adaugat ca majoritatea germanilor sustin toleranta si deschiderea fata de restul lumii si ca noul nationalism nu va solutiona nicio problema.

Retorica anti-imigranti si sprijinul pentru partidul nationalist ‘Alternativa pentru Germania’ au sporit semnificativ în special dupa sosirea a peste un milion de refugiati în Germania începând din 2015.

Haos dupa protestul transportatorilor. Tatal unui elev: ”Niste cretini, le dam banii în avans”
Haos dupa protestul transportatorilor. Tatal unui elev: ”Niste cretini, le dam banii în avans”