Venezuelenii au facut cozi vineri la statiile de benzina, de teama ca taierea a cinci zerouri de la preturile din tara ca raspuns la hiperinflatie ar putea sa provoace haos si sa faca imposibil comertul cu produse de baza, relateaza Reuters.

Publicat:19.08.2018, 13:17

Oamenii vor sa se asigure ca au un stoc suficient de alimente, articole de stricta necesitate si combustibil înainte ca masura decretata de presedintele Nicolas Maduro sa intre luni în vigoare.

Inflatia a ajuns la 82.700% în iulie, potrivit parlamentului dominat de opozitie, pe masura ce modelul economic al statului socialist continua sa se destrame, ceea ce înseamna ca pentru cumpararea unor produse de baza precum un sapun sau un kilogram de tomate sunt necesare teancuri de bani, care sunt de multe ori dificil de obtinut.

“Am venit sa cumpar legume, dar plec, pentru ca nu voi astepta la coada asta”, a spus Alicia Ramirez, de 38 de ani, administrator al unei afaceri, înainte de a pleca de la un supermarket din orasul Maracaibo, din vestul tarii. “Oamenii au înnebunit”, a adaugat ea.

Schimbarea este putin probabil sa genereze haosul din decembrie 2016, atunci când Maduro a retras cea mai mare bancnota din circulatie fara a furniza una înlocuitoare. Acest lucru a dus la proteste, jafuri si sute de arestari.

Soferii s-au grabit si ei sa cumpere combustibilul puternic subventionat din Venezuela, cel mai ieftin din lume, întrucât se tem ca de luni nu va exista o moneda suficient de mica pentru a plati pentru un plin.

Presedintele Maduro a mai spus în aceasta luna ca pretul la gaze va creste, dar nu a furnizat un calendar pentru aplicarea masurii. Totusi, jumatate de duzina de benzinarii au precizat ca nu au fost anuntate de eventuale schimbari si ca nu se asteapta la o crestere iminenta de pret.

“Mai bine sa fii sigur decât sa iesi în weekend si sa nu gasesti deschisa nicio benzinarie... Cred ca oamenii sunt mai degraba tristi, decât suparati din cauza asta”, a declarat profesoara Ana Perez, de 50 de ani, care astepta la coada în fata unei statii de benzina din orasul Valencia.

Maduro, care a spus ca tara este victima unui “razboi economic” purtat cu adversari politici, a precizat ca noua masura monetara va aduce stabilitate economica natiunii membre OPEC.

Criticii sai sustin ca decizia este doar putin mai mult decât o manevra contabila si ca nu va face nimic pentru a încetini cresterea preturilor. Ei pun inflatia pe seama politicilor socialiste esuate si a tiparirii de bani la întâmplare.

Pentru ca multe tranzactii se fac acum cu cardurile de debit, multi sunt îngrijorati ca schimbarea, despre care liderii lumii bancare spun ca s-a facut prea repede, ar putea duce la prabusirea retelelor financiare.

Maduro a declarat ziua de luni sarbatoare nationala si nu se lucreaza, în aceasta zi urmând sa fie introduse noi bancnote. Operatiunile de internet banking vor fi oprite timp de mai multe ore de duminica seara.

Principala diferenta dintre schimbarea de acum si cea din 2016 este ca în acest caz cele mai multe dintre actualele bancnote vor coexista cu cele noi pentru o perioada nedeterminata de timp, pâna când suficienti bani cu noile valori intra în circulatie.

Asta îi va pune pe consumatori în situatia datatoare de confuzie de a folosi bancnote vechi de 1.000.000 de bolivari pentru a face cumparaturi de 10 bolivari în conformitate cu noua denominare.

Venezuelenii saraci fara conturi bancare au umblat luni de zile cu pachete de bani la ei pentru a achizitiona produse de baza. Achizitionarea unui kilogram de brânza, care valoreaza cam 1,14 dolari, necesita 7.500 de bancnote de 1.000 de bolivari, o bancnota care a intrat în circulatie pe deplin în 2017.

Un sapun, care costa doar 0,53 de dolari, se vinde cu 3.500 de bancnote de aceeasi valoare.

“Va fi un dezastru complet, nu avem informatii”, a declarat Yoleima Manrique, de 42 de ani, asistent manager la un magazin de electrocasnice din Caracas. “Va fi o nebunie pentru clienti si pentru noi”, a adaugat ea.