Turcia a inrautatit semnificativ estimarile privind evolutia economiei in 2018 si in 2019, pe fondul deprecierii semnificative a lirei turcesti, transmite Reuters.

Publicat:21.09.2018, 05:01
Conform datelor prezentate joi de ministrul de Finante, Berat Albayrak, PIB-ul Turciei ar urma sa înregistreze un avans de 3,8% în 2018 si de 2,3% anul viitor, în scadere fata de estimarea precedenta, de 5,5%, potrivit Agerpres.
Anterior Albayrak, ginerele presedintelui Erdogan, a promis "tinte macroeconomice realiste" si "planuri concrete de actiune". De asemenea, ministrul de Finante a anuntat joi ca Turcia va prioritiza investitiile în domeniul farmaceutic, energie si petrochimie, pentru a-si reduce deficitul de cont curent. Acesta ar urma sa scada la 2,6% din PIB pâna în 2021, de la 4,7% din PIB previzionat pentru acest an.
Anuntând planul economic pe trei ani al Guvernului de la Ankara, Albayrak a afirmat ca Turcia va suspenda toate proiectele de investitii pentru care procesul de licitatie nu s-a finalizat. De asemenea, autoritatile vor revizui sistemul de asigurari sociale si vor restructura sistemul de subventii pentru exporturi.
Inflatia în Turcia ar urma sa urce la 20,8% anul acesta, înainte de a scadea la 15,9% în 2019 si la 9,8% în 2020. Datele publicate recent arata ca rata anuala a inflatiei a urcat în august la 17,9%, cel mai ridicat nivel din 2003, determinând Banca Centrala a Turciei sa anunte ca "a decis sa implementeze o înasprire semnificativa a politicii monetare pentru a sprijini stabilitatea preturilor".
De asemenea, Guvernul estimeaza ca rata somajului va creste la 11,3% anul acesta si la 12,1% în 2019, înainte de a scadea la 11,9% în 2020.
Lira turceasca a pierdut aproximativ 40% din valoare în raport cu dolarul de la începutul acestui an, pe fondul îngrijorarilor cu privire la efectele influentei presedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici si al înrautatirii relatiilor cu SUA.
Ajutor european pentru Turcia
Mai mai multi oficiali germani si europeni au declarat pentru Wall Street Journal, luna trecuta, ca guvernul german analizeaza posibilitatea de a acorda Turciei asistenta financiara în regim de urgenta, în conditiile în care la Berlin exista îngrijorarea ca o criza economica de amploare în Turcia ar putea sa se faca resimtita si în Europa.
Chiar daca discutiile sunt deocamdata într-un stadiu incipient, posibilitatile analizate variaza de la un pachet de asistenta coordonat la nivel european, similar cu cele lansate în perioada crizei datoriilor din zona euro, la împrumuturi pentru proiecte concrete acordate de bancile publice de dezvoltare si pâna la ajutoare bilaterale.
Potrivit surselor citate de WSJ, Berlinul este îngrijorat ca o prabusire a economiei Turciei ar putea sa se faca resimtita în Europa, provocând mai multa instabilitate în Orientul Mijlociu si declansând un nou val de imigranti spre nord.
"Vom face foarte mult pentru a încerca sa stabilizam Turcia. Nu avem alta alegere", a declarat un oficial german de rang înalt.
Potrivit surselor, ministrul german de Finante, Olaf Scholz, a discutat recent mai multe optiuni cu omologul sau turc, Berat Albayrak. Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan urmeaza sa efectueze o vizita la Berlin în data de 28 septembrie, iar cu o saptamâna înainte Olaf Scholz si Berat Albayrak se vor întâlni la Berlin pentru a pregati vizita presedintelui turc. Pe agenda discutiilor se va afla si subiectul sprijinului financiar, sustin sursele.
Doi oficiali europeni de rang înalt de la Bruxelles au confirmat discutiile cu privire la un posibil sprijin financiar, dar au insistat ca Fondul Monetar International va trebui sa fie si el implicat. Alti oficiali au apreciat ca Banca Europeana de Investitii sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare ar putea acorda împrumuturi pentru proiecte concrete, însa astfel de masuri ar avea nevoie de acordul statelor membre UE.