Un satuc din Germania se pregateste sa devina noul centru geografic al Uniunii Europene, dupa retragerea anuntata a Marii Britanii din blocul comunitar, relateaza Reuters.

Publicat:11.04.2019, 09:57

Drumul din actualul centru - municipalitatea Westerngrund, din sudul Germaniei - pana in Gadheim are circa 55 de kilometri si se parcurge in aproximativ o ora.

La intrarea in localitate, o pancarta pe care scrie "Viitorul centru al Europei" ii intampina de pe acum cu mandrie pe vizitatori, iar localnicii au pregatit deja si stalpul pe care ar urma sa fluture steagul Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

Pentru cei din Westerngrund, pierderea titlului obtinut in 2013, dupa aderarea Croatiei la blocul comunitar, va fi in schimb o zi trista. Locul exact este marcat in prezent cu o placa, o harta si un drapel al Uniunii.

Centrul geografic al Uniunii Europene s-a deplasat usor de-a lungul timpului, dar a ramas in Germania de la extinderea UE de la 15 la 25 de membri, in 2004.

Gadheim este o localitate prea mica pentru a avea propriul primar si intra sub jurisdictia edilului din municipalitatea invecinata, Veitshoechheim. Primarul Juergen Goetz a declarat pentru Reuters ca spera ca noul titlu va putea atrage mai multi turisti in zona.

Localnicii sunt incantati de perspectiva de a deveni centrul Europei si unul dintre ei chiar i-a propus primarului sa-i acorde Theresei May titlul de cetatean de onoare al Gadheimului.

Dar "acest lucru ar fi evident cam greu", a comentat Goetz. "Desigur ca Gadheim are motive sa sarbatoreasca, dar cred ca pentru Europa ca intreg nu va fi o zi buna", a adaugat acesta.