Sperius Eradius, un baiat in varsta de 13 ani din Tanzania, a murit in urma cu o saptamana, dupa ce a fost batut de unul dintre profesorii sai, la o scoala din provincia Kagera.

Publicat:04.09.2018, 05:35El a fost pedepsit dupa ce a fost acuzat ca ar fi furat de la un alt profesor.

Moartea copilului a stârnit revolte în spatiul public, astfel ca activistii sustin ca minorii din tara sunt supusi unor pedepse violente si degradante. Ca urmare a acestei tragedii, ministrul Sanatatii din Tanzania a început o ancheta. Totodata, presa locala a relatat ca doi profesori au fost pusi sub acuzare pentru crima, informeaza The Guardian.

„Nu putem astepta. Copiii au drepturi. Nu putem astepta ca ei sa moara ca sa schimbam ceva. Avem nevoie de deschidere politica. Autoritatile trebuie sa preia frâiele”, a declarat Sonia Vohito, coordonatoare a Initiativei Globale privind abolirea pedepselor corporale.

Totodata, o asociatie a femeilor din Tanzania spera ca acest caz va duce la stoparea violentelor în scoli, dând exemple de indicente similare în care copiii au suferit batai umilitoare. În 2016, patru profesori ar fi fortat o fata sa îsi dea jos lenjeria intima, dupa care ar fi fost biciuita.

Tanzania este una dintre putinele tari unde pedeapsa corporala nu este pedepsita în niciun context. Mai mult, presedintele John Magufuli a declarat în mod public ca sustine biciuirea copiilor.

Profesorilor le este permis sa loveasca de maximum patru ori un copil cu o nuia usoara, flexibila, fie peste mâini sau la fun, în timp ce elevele trebuie sa fie pedepsite doar de profesoare. Toate pedepsele sunt înregistrate, însa profesorii ignora aceste reguli.

„Asta a dus la o serie de incidente în ceea ce priveste încalcarea drepturilor omului si îi face pe copii sa nu mai beneficieze de dreptul la educatie. Scoala ar trebui sa fie un loc foarte sigur pentru elevi, unde sa se bucure de dreptul fundamental la educatie”, au precizat într-un comunicat reprezentantii Centrului Legal si pentru Drepturile Omului.

Potrivit Human Rights Watch, copiii sunt pedepsiti pentru ca întârzie la cursuri, desi de multe ori sunt nevoiti sa mearga ore în sir pâna ajung la scoala.

„Aceasta tara nu poate avea o lege care permite pedeapsa corporala, dar care în acelasi timp sustine ca doreste sa încheie violenta împotriva copiilor”, a spus Sonia Vohito.

Sursa: The Guardian