Administratorii rutelor de microbuz vor ca o calatorie cu maxi-taxiul sa coste 10 lei. Atat au si solicitat autoritatilor. Directia transport a inclus in proiectul care va fi pus pe masa consilierilor o taxa de 5 lei pentru microbuze, 4 pentru autobuze si 3 pentru troleibuze. Cand va fi examinat documentul,nu se stie.

Publicat:25.08.2017, 11:45


Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV "Administratorii rutelor de microbuz spun ca tariful de 5 lei tot nu ar fi suficient de mare pentru a putea procura noi unitati. Deocamdata nu se investeste deloc in masini, întrucât de la ultima majorare piesele de schimb s-au tot scumpit, mai cu seama si carburanti.”


"Da cum sa investim in microbuze cu 3 lei. Piesele de schimb sunt foarte scumpe. Iaka el numai ce o dat 100 de lei pt reparatia la masina ca numai a schimbat discurile dde frana.”

"Au milioane furate, ne-or cumpara ei si ne-or da noi numai sa lucram.”

10 lei ar fi taxa potrivita pentru o calatorie cu microbuzul, considera administratorii. Acestia spun ca anularea mai multor rute in ultima perioada este o consecinta directa a pierderilor inregistrate.

"Lasa sa scumpeasca pentru astia bogati, care cu masini negre. Da din noi ce sa mai scoata, ce mai vor. O zis ca o sa fie Dodon si o sa faca ceva. Ce face el?”

"Da lasa sa scumpeasca cum lumina si gazul. Da ce astia cu rutierele sa nu schumpeasca, ei tot au cheltuieli. Si au dreptul.”

"Eu n-am idee ce gandesc ei. - LA noi lumea e proasta, e proasta, nu judeca cu capul.”

Mihai REUS, ADMINISTRATOR DE RUTA DE MICROBUZE "In propunere noi am solicitat 9 lei, eu banutii nu-i socot. Cineva a calculat pana la 10 lei.”


Directia Transport e de parere ca taxa de 5 lei per calatorie ar fi mai potrivita.

Mihai REUS, ADMINISTRATOR DE RUTA DE MICROBUZE ”Daca se majoreaza la 5 lei nu ne satisface. Totuna serviciile de reparatie, majorarea salariilor la conducatori, tot nu vom face fata cu acest tarif.”

"E argumentata scumpirea, dar sa vina cu conditii la pachet pentru pasagerii ca uneori microbuzele sunt pline pana la refuz.”

"Dintai sa ridice salariile la oameni pe urma sa scumpeasca, pentru ca e greu de trait.”

"In tara asta la noi se scumpeste tot, numai salariile raman.”

Documentul mai prevede majorarea tarifelor la autobuze si troleibuze cu un leu. 

Gheorghe MORGOCI, SEF REGIA TRANSPORT ELECTRIC, CHISINAU "Daca astazi la 2 lei noi zicem ca costul unei calatorii depaseste 3 lei./min 3 “Majorand tarifele noi vom acumula mai multe venituri si va permite ca bugetul minicipal sa aloce mai putine surse.”

Chiar daca se va umbla la preturi, acest lucru nu inseamna imediat troleibuze si autobuze moderne pentru oraseni. 

"Da mie mi-i totuna ca eu am permis. Stiti.”

"Omul n-o sa plateasca si gata. Ce nu stiti cum a fost in anii ‘90. N-am de unde si gata.”

Responsabilii spun ca toate cele 135 de unitati de la parcul urban de autobuze sunt vechi si depasite. Multe din troleibuze – la fel, si nici microbuzele nu au mai fost schimbate de ani buni. Ultima data biletele pentru transportul public s-au scumpit in 2009, iar cele pentru microbuze - in 2006.

Decizia finala va fi luata de Consiliul Municipal.