Si daca unii oameni abia vopsesc ouale si coc pasca, altii astazi deja au fost la cimitir. Locuitorii din Varzaresti, Nisporeni au impartit pomeni, au stat la masa si... la final, au reusit sa se supere pe preot.

Publicat:26.04.2014, 14:14

Satenii din Varzaresti, Nisporeni s-au pregatit pentru ziua de astazi asa cum cere traditia. De dimineata si-au pus cele mai alese haine, si-au incarcat pungile cu mancare si au venit la cimitir. Spre deosebire de restul tarii, aici Pastele Blajinilor se sarbatoreste sambata. Localnicii spun ca asa e traditia, veche de zeci de ani.

Asa ca vor sarbatori Pastele Blajinilor ca-n povesti, tocmai trei zile.

Insa cei din Varzaresti s-au aratat deranjati cand preotul a venit cu initiativa de a dezradacina traditia. Acestia nu vor sa auda nici in ruptul capului.

Si cum n-am fi moldoveni, daca la sarbatori mesele nu s-ar rupe de bucate, astazi satenii au facut febra musculara carand cele mai alese bucate, nici icrele rosii nu au lipsit din peisaj.

Si pomenile au fost pe masura.

Iar ca sa fie siguri ca totul va ajunge la morti, oamenii au inchinat si cate un pahar sau... mai multe cu vin.


Maine, in alte zeci de localitati se va sarbatori Pastele Blajinilor. Totusi, cei mai multi vor merge la cimitir in ziua de luni.