I-a oferit o noua sansa la viata fratelui sau. Este vorba despre un barbat, din Hancesti, care a donat jumatate din propriul ficat. Operatia de transplant a decurs bine, spun medicii, iar ambii frati se simt bine. Interventia a durat 12 ore.

Publicat:02.02.2018, 17:33

Viorel Postulachi, de 38 de ani, spune ca niciodata nu s-a gandit ca intr-o zi va dona un organ.

Totusi, cand fratele lui mai mic a fost anuntat ca ultima lui sansa de a ramane in viata este un transplant, barbatul nu a mai stat pe ganduri. A acceptat sa doneze jumatate din ficatul lui, doar pentru a-si salva fratele. 

Viorel POSTULACHI, DONATOR: "Am aflat ca suntem compatibili si am zis sa-i oferim o sansa la viata. “ 

 Spune ca cel mai greu i-a fost cand s-a vazut in sala de operatie. Emotiile au fost duble. 

Viorel POSTULACHI, DONATOR: "Chiar si pe masa de operatii am lacrimat, am plans. Vreau sa-l vad maine. Ma duc sa-l vizitez. - Dupa operatie inca nu l-ati vazut?- Nu." 

 Fratele lui Viorel Postulachi se afla acum in reanimare. El suferea de ciroza hepatica virala B si D, in faza terminala. Potrivit medicilor, transplantul a decurs bine, chiar daca pacientul avea o varianta complicata anatomica a venei porta. Specialistii spun ca s-au intalnit cu asa ceva pentru prima data. Astfel, la operatie a asistat si o echipa de specialisti din Romania.

Adrian HOTINEANU, SEF SECTIE HEPATOBILIPANCREATICA: “Este mai complicat un pic. Trebuia de reconstruit niste vene care merg spre ficat. Din 2000 pana acum, in Romania au fost doar 7 cazuri de tipul acesta si la noi primul caz. “ 

Interventia de transplantare a ficatului a durat 12 ore si au fost mobilizati zeci de medici.

Adrian HOTINEANU, SEF SECTIE HEPATOBILIPANCREATICA: "Dureaza de doua ori mai mult decat cu un donator care se afla in moarte cerebrala. Echipa destul de mare Sunt 40 de persoane. Nu vorbim doar despre chirurgi. Aici este si anestezie, si terapie intensiva, hepatologii, patomorfologii. “

 Acesta este 40-lea transplant de ficat efectuat la Spitalul Clinic Republican din capitala.