Indragostita si inspirata de traditiile moldovenesti, o tanara din capitala creeaza rochii, pantaloni si fuste dupa modele moderne, dar cu motive populare. Vorbim despre Eugenia Negruta, care imbina tendintele actuale in moda, cu portul popular, iar rezultatul pe care il obtine este cu adevarat minunat. Prin lucrarile sale, tanara vrea ca moldovenii sa arate bine si in acelasi timp sa nu uite de obiceiurile si radacinile lor.

Publicat:25.11.2018, 15:37

Eugenia Negruta si-a transformat locuinta in atelier. A invatat sa coase de cand era eleva in clasa a noua, iar de atunci nu a mai lasat acul si carligul din mana. Se inspira de la portul popular vechi si creeaza tinute nationale moderne.

Eugenia NEGRUTA, DESIGNER VESTIMENTAR: “Tin minte cand am adus masina acasa, am despachetat-o si din prima zi si m-am pus sa cos, fara nicio cunostina in domeniu. Imi era curios. Si de atunci nu m-am mai putut opri.”

Din start, avea o masina de cusut mai veche, la care nu isi putea transforma toate schitele in articole vestimentare. Acum isi are visul implinit - o masina moderna.

Eugenia NEGRUTA, DESIGNER VESTIMENTAR: “Nu era posibilitatea sa folosesc panze groase. Eu realizam produsul, dar nu era bun , nu puteam sa prelucrez margina.” 

Colectia sa numara peste 300 de piese vestimentare, la care a lucrat zi si noapte, cu multa atentie si sarguinta.

Eugenia NEGRUTA, DESIGNER VESTIMENTAR: “Inspiratia a venit de la covoarele moldovenesti, am implimentat si niste gate care reprezina radacini de copaci. Are o dubla semnificatie. Am dorit sa transmit prin crearea lor ca poporul nostru are radacini bine fixate.”

Elena SUVAC, REPORTER PRO TV: “La aceasta piesa vestimentara, Eugenia a lucrat mai bine de o luna. Manecile au fost confectionate manual, iar firele au fost intarite cu ajutorul carligului. Va dati bine seama de cata rabdare e nevoie.”

Iar profesorii de la facultatea de Arte Plastice si Design, din cadrul Universitatii Ion Creanga, acolo unde a invatat Eugenia, spun ca tanara s-a evidentiat mereu de ceilalti studenti.

Ana SIMAC, DECANUL FACULTATII DE ARTE PLASTICE SI DESGIN, UNIVERSITATEA ION CREANGA: “Foarte creativa cu o originalitate a gandirii, dar si interesata de aplicarea si exersarea diferitelor tehnici care a contribuit la formarea ei profesionala.”

Lucrarile Eugeniei au ajuns si peste hotare, fiind cumparate de moldovenii stabiliti acolo.

Eugenia NEGRUTA, DESIGNER VESTIMENTAR: “Am o clienta care des apeleaza la ajutorul meu.”

Tanara participa la diferite expozitii si concursuri, la care a luat doar locuri de frunte. Acum, ca face si un ban din acest hobby, isi doreste doar un singur lucru - sa-si deschida un atelier personal.