A mers intr-o vizita in Romania, dar a ajuns pe masa de operatii intr-un spital din Iasi. Vorbim despre un barbat din Straseni, care a suportat o interventie chirurgicala, dupa ce i-a cedat aorta inimii. Medicii romani l-au salvat si l-au pus pe picioare. Dar, necaz. Pentru ca nu este cetatean roman, trebuie sa plateasca 16 mii de euro pentru asistenta medicala. Barbatul se plange ca nu are acesti bani si nu stie de unde sa ceara ajutor.

Publicat:26.10.2018, 17:51

Gheorghe Timbur a mers sa-si vada fiica, la Bacau, unde tanara s-a casatorit si si-a intemeiat o familie. Barbatul spune ca, intr-o zi, brusc i s-a facut rau, iar in scurt timp a inteles ca nu mai poate misca o mana si un picior. 

In urma investigatiilor, medicii de la Bacau au decis sa-l transporte pe barbat la Institutul de Cardiologie din Iasi, unde el a ajuns direct pe masa de operatii.

Este fericit ca a ramas in viata, dar spune ca a ajuns intr-o situatie grea. A fost anuntat ca trebuie sa plateasca pentru asistenta medicala, pe care a primit-o timp de 24 de zile cat a fost internat, el fiind cetatean strain si neavand asigurare medicala. Suma este enorma – 16 mii de euro. 

Desi a fost lasat sa plece acasa, barbatul a fost anuntat ca va fi chemat in judecata daca nu va achita suma. Totul s-a intamplat in martie, iar de atunci el nu a reusit sa gaseasca bani. Traieste acum din indemnizatia sotiei, de 700 de lei, care nu sunt suficienti nici macar pentru strictul necesar.

De cand a suportat operatia, barbatul nu mai poate munci. A incercat sa se adreseze autoritatilor locale ca sa primeasca o indemnizatie, dar deocamdata fara succes.

Femeia spune ca s-a adresat la Ministerul Sanatatii de mai multe ori, dar nu a primit niciun raspuns de la responsabili. Secretarul de Stat, Boris Galca, ne-a spus ca va investiga acest caz saptamana viitoare. Acesta sustine ca, in asemenea situatii, este antrenata o comisie de cardiologi. Daca specialistii vor stabili ca acest caz este unul de urgenta, atunci barbatul va primit de la stat 25 la suta din suma pe care o va achita spitalului din Iasi, adica in jur de 4 mii de euro. Sotii Timbur spun ca o duc rau.

Au 4 copii. Fiica este bolnava de cancer, iar ceilalti trei fii sunt imprastiati prin lume pentru a castiga un ban, pentru a-si intretine familiile. Asa ca, cei doi nu stiu la cine sa se adreseze si unde sa gaseasca banii necesari.