Soferii care nimicesc vieti pe trecerile de pietoni sunt... parca sanctionati si parca nu. Pedepsele pe care acestia le primesc sunt in majoritatea cazurilor blande. Desi legea prevede pentru o astfel de infractiune pana la 7 ani de inchisoare - cei mai multi sunt condamnati la cativa ani de inchisoare cu suspendare, adica raman in libertate. Unii, la scurt timp dupa crimele comise pe zebre, urca din nou la volan.

Publicat:09.08.2016, 15:07


Ana-Maria s-a stins la cativa pasi de scoala, pe trecerea de pietoni. A fost lovita de un autobuz si a avut un sfarsit ingrozitor. 

“Autobuzul nu a franat si a lovit fetita.”

Ion POTING, SOFER “Eu nu am vazut nimic, am auzit doar o bubuitura si atat.”

Soferul care a nenorocit-o pe Ana-Maria isi vede de viata sa. E acasa, nu la puscarie. Si nu pare sa aiba vreo urma de regret. Se considera in continuare nevinovat. 

Ion POTING, SOFER “Eu am vazut un grup de copii pe partea stanga, dar ma uitam pe dreapta ca poate vrea cineva sa opresc autobuzul.”

Ion Poting conducea autobuzul de pe ruta Tighina-Constantinovca. Stia ca langa scoala din Zaim e o trecere de pietoni pe unde traverseaza sute de copii. A trecut de indicatorul atentie copii, apoi de cel care anunta ca urmeaza o trecere de pietoni si fara sa incetineasca a zdrobit fetita care traversa regulamentar. Explicatia sa este plina de tupeu. 

Ion POTING, SOFER “Copiii astia nu se mai uita pe unde trec.”

Si totusi, anchetatorii au stabilit ca fetita a iesit pe trecere cand autobuzul era la o distanta de 18 metri de zebra, de ajuns si de ramas ca soferul sa reuseasca sa opreasca vehiculul. 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV “Acesta este autobuzul cu care a fost lovita fetita. Din cate puteti vedea, el este foarte vechi, de-i crapa caroseria. Cu toate acestea expertiza tehnica a demonstrat ca sistemul de franare functiona perfect si nimic nu putea sa-l impiedice pe sofer sa opreasca la timp ca sa evite impactul.”

Instanta i-a dat o pedeapsa uimitor de blanda - trei ani de inchisoare cu suspendare pe o perioada de doi ani. Asta inseamna ca in tot acest timp se va plimba linistit in libertate si va ajunge dupa gratii numai daca in aceasta perioada va savarsi vreo infractiune. In plus el a fost lipsit de permis pentru trei ani. Chiar si asa, fiica sa spune ca el mai iese prin oras la volan. 

Aliona TARAN, FIICA SOFERULUI “Ei, nu se duce departe, asa pana in centru.”

Barbatul, insa, neaga acest lucru. 

Ion POTING, SOFER “Nu urc ca e inca suspendat permisul. Dupa ce va expira termenul o sa urcati? Da, pai, de ce nu? Poate cu frica? Ei, frica, nu.”

Soferul nu este la prima sa abatere. Anterior acesta a lovit o femeie tot pe trecerea de pietoni, la Stefan-Voda. Atunci s-a ales cu o amenda. 

Mama fetitei si-ar fi dorit ca el sa fie pedepsit mai aspru, dar dupa decizia judecatoriei Criuleni nu a stiut cum sa procedeze. 

Olga VAHRUSINA, MAMA VICTIMEI  "As fi vrut sa fie pedepsit dupa o lege normala, dar e greu sa lupt singura, pentru judecata trebuiesc si bani, dar mie imi este greu.”

Aliona TARAN, FIICA SOFERULUI “Noi le-am dat 10 mii de lei, ceapa, cartofi pentru inmormanatare si au iertat.”

Iar procurorul care a instrumentat cazul a decis sa nu atace sentinta intr-o instanta superioara. De ce? A refuzat sa ne explice. 

Alexandru SOROCEAN, PROCUROR, PROCURATURA RN CAUSENI  “Este sentinta, uitati-va in ea. In sentinta nu este scris de ce dvs nu ati atacat-o. Va rog sa ma lasati, este ora 17.00, eu trebuie sa plec acasa.” 

Un alt sofer care acum este basma curata este fostul judecator Ion Busuioc. In vara anului 2012 pe trecerea de pietoni de la Ratus el a lovit cu masina un barbat care se intorcea cu vaca de la pascut. Si barbatul, si vaca au murit. 

Eudochia EFROS, SOTIA VICTIMEI “Mi-au spus ca vaca e moarta, dar cand am vazut si barbatul decedat... doamne, doamne!”

Busuioc nu si-a recunoscut niciodata vina, spunand la judecata ca vaca i-a sarit in fata. In plus, el a cerut sa fie achitat, motivand ca ar fi fost intepat de o insecta, ceea ce nu i-a permis sa conduca normal. 

Judecatorul a fost judecat destul de moale. Ion Busuioc a fost suspendat din functia de judecator si a primit o pedeapsa atat de mica de parca ar fi furat un sac cu mere - 3 ani de inchisoare cu suspendare pe termen de un an. Tot pentru un an fost lasat fara permis. Pedeapsa a intrat in vigoare in martie anul trecut, iar acum trei luni a si expirat. 

Ion BUSUIOC, FOST JUDECATOR “Cu ce va ocupati acum? Cu nimic. Despre accident nu vreau sa vorbesc.”

Curios este faptul ca in septembrie 2015, in timp ce Ion Busuioc inca isi ispasea pedeapsa, el a fost surprins la volan, vorbind la telefon. Asta desi nu avea voie sa conduca in acea perioada.   
24 SEPTEMBRIE 2015 

Busuioc nu a vrut sa discute cu noi despre asta, in schimb a tinut sa ne spuna ca suspendarea din functia de judecator dupa accident l-a facut sa sufere. 

Ion BUSUIOC, FOST JUDECATOR “De ce va legati acum de accident? Ce va intereseaza? Trebuia sa va intereseze atunci cand m-au suspendat din functie.”

 

Si lista soferilor care au comis crime pe zebre si au scapat usor nu se incheie aici. Potrivit Procuraturii municipale un alt sofer care in septembrie anul trecut a ucis un adolescent de 15 ani pe trecerea de pietoni de pe strada Bucovinei a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pe o perioada de doi ani, adica se afla si el in libertate. Iar soferul microbuzului de pe ruta 120 care a strivit o fetita de cinci ani pe o zebra, langa Gara de Sud  s-a ales cu patru ani de inchisoare cu suspendare pe trei ani. Un sofer a primit, totusi, o pedeapsa mai aspra. E vorba de cel care a nenorocit un copil pe strada Traian, lasandu-l tintuit la pat. El s-a ales cu patru ani de inchisoare in penitenciar de tip semideschis. Dar este si el liber pentru ca... a disparut. La fel a disparut si soferul care iarna aceasta a ucis un cuplu langa Piata de pe strada Calea Basarabiei. Intreaga poveste o vedeti data viitoare intr-un nou reportaj din campania “Ucigasi pe treceri de pietoni!”