Vremea din Romania se va afla, in urmatoarea luna si jumatate, in zona de confluenta a doi factori climatologici, respectiv furtunile din Oceanul Atlantic si Marea Mediterana.

Publicat:06.11.2018, 07:55

Acestea aduc valori termice mai ridicate si umezeala, si o masa de aer foarte rece dinspre zona arctica, a declarat, luni, directorul executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie, Florinela Georgescu, la un forum de specialitate.

“Ca sa ne facem o idee la ce ne-am putea astepta în perioada urmatoare, trebuie sa ne uitam la câtiva parametri de la nivelul emisferei nordice. Trebuie sa fac precizarea ca, întotdeauna când facem o prognoza meteorologica cu anticipatie din ce în ce mai mare, trebuie sa ne uitam la o arie din ce în ce mai mare. Lipsa de gheata în zona polara ar putea încercui vortexul polar, acea zona cu vânturi foarte puternice. Încercuirea acestui grup de vânturi puternice care determina masa de aer foarte rece sa ramâna în zona arctica favorizeaza aceasta patrundere a maselor de aer foarte reci înspre Europa, bineînteles si catre continentul nord-american. Acesta ar putea fi un semnal pentru posibile episoade cu temperaturi foarte scazute în zona euro-asiatica. De asemenea, un alt parametru dupa care ne uitam în aceasta perioada este extinderea suprafetei acoperita cu strat de zapada din zona euro-asiatica. Se observa ca, în ultimele luni, aceasta extindere a fost minima comparativ cu anii precedenti. Nu este un semnal favorabil pentru ceea ce ar putea sa se întâmple, pentru ca acest parametru, împreuna cu ceea ce am aratat mai devreme, genereaza o masa de aer foarte rece în partea de est si sud-est a Europei, deci inclusiv si asupra tarii noastre”, a explicat Georgescu.

Directorul ANM a punctat faptul ca un alt factor foarte important îl reprezinta temperatura apei Oceanului Atlantic si a Marii Mediterane, temperatura care este mai mare decât în mod normal în aceasta perioada, ceea ce înseamna ca sunt favorizate formarile de furtuni.

″Å¢ara noastra se va situa, cel putin în urmatoarea luna - o luna si jumatate la zona de confluenta între doi factori care vor încerca sa domine aceasta regiune a Europei, respectiv furtunile dinspre Oceanul Atlantic si Mediterana, care aduc temperaturi mai ridicate si mai multa umezeala, si zona de aer foarte rece asociata cu presiuni atmosferice ridicate, care va aduce la noi perioade mai secetoase si temperaturi mai scazute”, a sustinut oficialul ANM.

Potrivit sursei citate, la nivelul lunii noiembrie, în România valorile termice maxime vor scadea cu 4 - 5 grade Celsius, dar ramân în registrul pozitiv.

Din punct de vedere climatologic, în luna noiembrie va fi normal, cu temperaturi care vor scadea fata de luna octombrie cu 4-5 grade, dar care ramân totusi pozitive. Pe de alta parte, vor fi precipitatii care, pe zona de munte, ar putea depasi 50-60 de litri/mp si 40 l/mp în celelalte zone. În noiembrie, media maximelor nu va depasi 20 de grade Celsius. A facut-o deja în primele zile ale lunii. Tot în luna noiembrie se pot înregistra si primele temperaturi maxime foarte scazute, de sub minus 10 grade Celsius, mai ales spre sfârsitul acesteia”, a spus directorul executiv al ANM.

De asemenea, pentru luna decembrie, vedem aceeasi persistenta a presiunii atmosferice ridicata, deci posibila aparitie a unui val de aer foarte rece în partea de nord-vest a continentului, aceeasi posibilitate de furtuni pe partea de vest.

“Luna decembrie este o luna cu mai putine precipitatii decât în luna noiembrie. Climatologic, luna decembrie înseamna temperaturi si mai scazute, cu 3-4 grade fata de luna noiembrie. Intram în zona temperaturilor negative în mare parte a tarii. Precipitatii posibile, asemanator cu ce ar putea sa fie în noiembrie. Este luna în care pot aparea primele ninsori, deci mai multe zile la rând cu temperaturi sub minus 10 grade si, statistic vorbind, primul episod de viscol de amploare”, a subliniat Florinela Georgescu.

Aceasta a adaugat, totodata, ca, în ianuarie, exista “o tendinta nedefinita a evolutiei presiunii”.

“Putem spune, asadar, ca se poate întâmpla orice deasupra continentului european. Luna ianuarie este cea mai rece din calendar, deci ne putem imagina, cel putin pâna în acest moment, ca trebuie sa ne asteptam ca temperatura medie sa fie sub zero grade în cea mai mare parte a tarii, precipitatiile sa fie foarte putine pe partea de est si centru a teritoriului si ceva mai multe pe vest si sud-vest. Este luna cu recorduri de temperaturi minime, chiar daca acestea s-au înregistrat foarte de demult, în 1942. Este o luna cu precipitatii foarte reduse, cel putin pe jumatatea de est a teritorului. Statistica ne arata ca luna ianuarie are doua viscole, luna februarie tot doua viscole si trebuie sa fim atenti si la statistica de viscole din martie. De asemenea, sa nu uitam ca anul trecut am avut un viscol de proportii si în luna aprilie... Sa lasam deschisa posibilitatea ca iarna sa nu se încheie pe 28 februarie”, a mentionat specialistul.

Sursa: Agerpres