Agentia Internationala pentru Energie Atomica nu a gasit niciun echipament militar depozitat in centralele nucleare ucrainene. Anuntul a fost facut de directorul Agentiei, care dezminte acuzatia adusa luni de serviciul de informatii externe al Rusiei, care a sustinut ca ucrainenii ascund in centralele respective arme de provenienta occidentala. Intre timp, situatia ramane tensionata la centrala Zaporojie din cauza bombardamentelor din apropiere.

Publicat:24.01.2023, 22:25

Comentariile sefului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Rafael Grossi, dezminte acuzatiile anterioare facute de Rusia.

Rafael GROSSI, SEFUL AGENTIEI INTERNATIONALE PENTRU ENERGIE ATOMICA: „Am instruit echipele mele sa abordeze o revizuire cuprinzatoare a instalatiilor in colaborare si in cooperare cu conducerea ucraineana a acestor instalatii pentru a verifica daca exista, de fapt, vreun echipament militar depozitat, stationat sau mutat acolo. Si, bineinteles, rezultatele acestor inspectii au fost negative.”

Grossi a reamintit ca nu este pentru prima data cand agentia a fost in masura sa dovedeasca falsitatea unor acuzatii privind ilegalitati si pericole in centralele nucleare din Ucraina. Primele afirmatii de acest gen se refereau la crearea unei „bombe murdare”, un tip de arma care raspandeste materiale radioactive cu ajutorul unei explozii conventionale.

Rafael GROSSI, SEFUL AGENTIEI INTERNATIONALE PENTRU ENERGIE ATOMICA: „Este a doua oara cand, intr-un mod calm, un mod tehnic, AIEA a reusit sa dezminta acuzatiile privind lucruri ilegale si foarte periculoase care au loc in aceste insitutii.”

Comentariile lui Grossi au fost facute la o zi dupa ce Rusia a acuzat din nou Ucraina ca foloseste centralele nucleare pentru a depozita arme furnizate de Occident. Iar in ceea ce priveste situatia de pe teren din Ucraina, Grossi a declarat ca posibilitatea cresterii activitatii militare in lunile urmatoare ridica gradul de ingrijorare cu privire la potentialul impact asupra infrastructurii nucleare a Ucrainei.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.