Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar fi reusit sa supravietuiasca la cel putin trei tentative de asasinat in ultima saptamana, potrivit ziarului britanic The Times. De cand a inceput razboiul, liderul de la Kiev nu a parasit capitala si publica zilnic mesaje video. El a spus anterior ca este tinta numarul unu al rusilor, insa nu are de gand sa fuga.

Publicat:04.03.2022, 09:25

Zelenski este admirat de liderii occidentali pentru modul in care a raspuns si a condus defensiva tari sale dupa invazie. El a refuzat ofertele de evacuare si, in schimb, livreaza mesaje frecvente ucrainenilor, din mijlocul Kievulului, aflat sub atacul rusesc. Marti, el a primit ovatii in picioare pentru un discurs emotionant adresat Parlamentului European prin intermediul videoconferintei.

Desi este considerat un simbol al Ucrainei de cand a inceput razboiul din Ucraina, acesta la randul sau spune ca este datoria lui sa aiba grija de tara si de cetateni. 

Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI:”Eu nu vreau ca despre Ucraina sa scrie in istorie ca despre legenda celor 300 de spartani. Eu vreau sa fie pace pe pamantul tarii mele. "

Zelenski spune ca, atat timp cat atacurile Rusiei asupra oraselor ucrainene vor continua, va fi greu de realizat vreun progres in cadrul negocierilor care au loc intre reprezentantii celor doua natiuni.

Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI:“Partea rusa are deja pregatite raspunsurile la intrebarile lor. Ce rost are sa adresezi intrebari daca deja stii raspunsul? Si aici consider ca este problema acestui dialog, deocamdata. Sunt lucruri in cazul carora trebuie sa ajungem la anumite compromisuri, ca sa nu mai moara oameni. Dar nu exista compromis, deoarece nu putem acum sa lasam tot si sa spunem da, asta este tara voastra, Ucraina este parte a Rusiei. Nu este posibil. Atunci de ce sa ne propuna asta?"

Zelenski a decis sa ramana la Kiev desi spune ca este tina nr. 1 a rusilor, iar familia sa care acum este intr-un loc sigur este tinta nr. 2.

”Doar dorm si lucrez. 

-V-ati vazut familia?

-Nu. Nu pot.

-Cand v-ati vazut familia ultima data?

-Inainte de acest razboi.”

The Times scrie ca grupul de mercenari rusi Wagner, cunoscut drept si ca „armata privata a lui Putin”, si fortele speciale cecene sunt cele doua unitati diferite care au fost trimise pentru a-l ucide pe presedintele ucrainean. Se pare ca presedintele ucrainean nu este singurul care se afla pe o lista de urmarire. Un antreprenor rus a pus o recompensa de 1 milion de dolari pe capul presedintelui rus Vladimir Putin.