Hainele traditionale si obiectele confectionate cu iscusinta de mesterii populari de la noi au colorat astazi curtea Muzeului de Etnografie din capitala. De Ziua Nationala a Portului Popular, tot felul de accesorii, scoase parca din lada stramoseasca, si-au gasit loc pe tarabele comerciantilor. Si cum a fost sarbatoare, muzica si dansurile au facut voie buna.

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: „In curtea Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala, traditiile sunt astazi la ele acasa. Pentru ca e Ziua Nationala a Portului Popular, zeci de mestesugari si-au adus lucrarile facute manual. Atractia este insa scena, acolo unde se canta si se joaca cu foc.”

Tarabele amenajate pentru eveniment au abundat ii care mai de care. Elizaveta Marina, originara de la Cernauti, a adus cateva stilizate.

Elizaveta MARINA, MESTER POPULAR: „Acestea sunt modele noi, care se poarta acum. Sunt facute manual, tot.”

Dar si ii de colectie, care poarta povara timpului.

Elizaveta MARINA, MESTER POPULAR: „Acestea sunt din colectia mamei, are 80 de ani. Acestea se imbracau la nunti, cumetrii, Pasti. Pe alb o purta nevasta tanara dupa nunta. Aici avem o camasa de mireasa, are peste 100 de ani.”

Plin de culoare si ornamente a fost si standul Mariei Rusu. Femeia, care a venit de la Lozova, Straseni, a adus cu ea braie si catrinte, pe care a invatat sa le tese de la mama sa.

Maria RUSU, MESTER POPULAR: „Le facem in…, le tesem, cum era candva. Urzim… - Sunt cumparatori astazi? - Cam putini. Am dat cateva barie. - Cat ne costa unul? - 150 de lei.”

Nu au lipsit opincutele si centurile din piele. Iar ca tinuta traditionala sa fie completa, femeile au putut merge acasa si cu o salba.

Ion ASTEFANOAE, MESTER POPULAR: „Salbele sunt din monede de bronz si argint tehnic, printate. Eu singur le bat, le bat, cu mesaje patriotice, religioase.”

Iar doritorii au putut accesoriza costumul cu o palarie sau o geanta din panusi, impletite cu multa creativitate de Eleonora Volosciuc.

La atelierele practice, s-au dat lectii de brodat,... iar fetele si-au putut impleti parul frumos sau opta pentru o coronita de flori de camp.

Ia a fost piesa de rezistenta, asa ca oaspetii evenimentului nu au ezitat sa o poarte.

„Al noualea an venim la acest festival. Ne place la nebunie. Credem ca putin se promoveaza acest eveniment. La noi e frumos.”

Iana, stabilita de ani buni in Franta, spune ca strainii ne admira portul traditional.

„Pun poze pe facebook si cunoscutii ma intreaba unde sunt. - Ce spun cei din Franta? -Toti vor in ospetie. Cand imbrac costumul popular spun ca e foarte frumos.”

Ziua Nationala a Portului Popular se organizeaza al patrulea an consecutiv, in utima duminica din luna iunie.