Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj public în care comemorează victimele catastrofei de la Cernobîl, de acum 38 de ani. Șefa statului precizează că peste 3500 de locuitori ai Republicii Moldova și-au pus în primejdie sănătatea și viața pentru a opri răspândirea radiației, iar azi, jumătate dintre ei nu mai sunt printre noi.

Publicat:26.04.2024, 09:26

„Ne exprimăm recunoștința moldovenilor care au participat la lichidarea pericolului radioactiv. Peste 3500 de concetățeni și-au pus în primejdie sănătatea și viața pentru a opri răspândirea radiației, iar azi, jumătate dintre ei nu mai sunt printre noi. Avem datoria să cinstim sacrificiul și memoria eroilor și să oferim susținere familiilor lor”, menționează Președintele Maia Sandu în mesajul său.

Potrivit declarațiilor sale, șefa statului spune că în ultimii trei ani, Guvernul a majorat alocațiile pentru participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și a indexat ajutoarele materiale anuale oferite acestora, iar până la sfârșitul acestui an, 80 de familii ale participanților vor primi cu titlu gratuit în proprietate apartamente din partea statului. 

„Urmările exploziilor și scurgerilor radioactive de la Cernobîl servesc drept exemplu al pericolelor nucleare și amintesc despre importanța cooperării internaționale pentru utilizarea pașnică și în siguranță a tehnologiilor nucleare. Din păcate, războiul din Ucraina a readus în prim plan riscul unui accident nuclear în regiune”, afirmă Maia Sandu.

Pe data de 26 aprilie 1986, reactorul patru al centralei nucleare Cernobâl din Ucraina a explodat, după un șir de erori umane, provocând cel mai grav incident din istoria nucleară civilă.

Explozia s-a produs noaptea și a fost urmată de un incendiu puternic. Acoperișul reactorului patru, cu o greutate de 1.000 de tone, a fost aruncat în aer și 190 de tone de substanțe radioactive au ajuns la peste 1.000 de metri în atmosferă, iar apoi au fost purtate de curenții de aer pe distanțe imense.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.